Titokzatos vizsgálat, titokzatos haláleset

Hiába vásárolta meg az állam hosszas nyomásgyakorlás után, 2014 végén a Welt 2000 Kft.-t, a cég működése kapcsán még korábban indult büntetőeljárás a mai napig folyamatban van – értesült a Magyar Nemzet. Pedig a nyomozás, a házkutatások és a hatósági erődemonstráció korabeli sajtóhírek szerint éppen azt a célt szolgálta, hogy a tulajdonosoktól „kicsikarják” az adásvételt. Mivel a cég ma már – Új Világ Nonprofit Kft. néven – az állam tulajdonában van, kérdéses, mit vizsgálnak még mindig. Megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal semmilyen információt nem volt hajlandó elárulni a büntetőeljárásról. A nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina pedig annyit közölt, adócsalás miatt vizsgálódik az adóhivatal bűnügyi főigazgatósága. Hozzátette: a nyomozás határideje június 13., ám ez indokolt esetben meghosszabbítható.

Célt ért a nyomásgyakorlás

Mint ismeretes, a Welt 2000 Kft. készítette a magyar uniós csatlakozásra azt a szoftvert, amelyen keresztül a Brüsszelből érkező pénzek kifizetését és a teljes pályázati rendszert működtetik. A rendszer évente csaknem ezermilliárd forintnyi beérkező forrás adminisztrációját végzi. A cég 2003-ban olyan szerződést kötött az akkori kormánnyal, aminek alapján a program forráskódja a Welt tulajdona maradt, így minden új pályázathoz, módosításhoz a kft.-t kellett megbízni a frissítéssel. Cserébe az állam jelentős összeget fizetett minden évben. Az Orbán-kormány eldöntötte, hogy megszerzi a céget, és vele együtt a szoftver forráskódját, ám a tulajdonosok ennek egy ideig ellenálltak. Hogy nyomatékosítsák szándékukat, 2013 decemberében az adóhivatal fegyveres nyomozói szállták meg a cég székházát, és a tulajdonosok lakásaiban is házkutatást tartottak.

A nyomásgyakorlás végül célt ért: 2014 márciusában a tulajdonosok beadták a derekukat, ám az adásvétel aláírásának másnapján váratlanul elhunyt Komáromi András, aki a jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR szoftvernek. Komáromi nem szenvedett semmilyen betegségben, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte az a nyomás, amit az állam gyakorolt az eladás érdekében. Halála miatt már nem tudott aláírni egy okiratot, amely az adásvételhez nélkülözhetetlen lett volna, így végül csak 2014 novemberében véglegesíthette a megállapodást az állam és Komáromi özvegye. Információink szerint a vételár nem érte el a 800 millió forintot. A Miniszterelnökség lapunkkal azt közölte: a cég működésére az állam évente átlagosan kétmilliárd forintot ad.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »