Titoktartást kért az OLAF Hegedüs Istvántól

Titoktartást kért az OLAF Hegedüs Istvántól

Megerősítette lapunk kérdésére Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke, hogy a Európai Csalás Elleni Hivatal, vagyis az OLAF meghallgatta őt a Híd a munka világába program ügyében. A korábbi roma vezető ugyanakkor részleteket nem árulhatott el a tárgyalásról, ugyanis a hivatal munkatársai titoktartást kértek tőle. Hegedüs annyit elmondott, nincs tudomása arról, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztost – akihez a botrányos felzárkóztatási program köthető – meghallgatták-e az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, az, hogy Hegedüst kérdezték az témáról, azért érdekes, mert a Magyar Nemzet nemrég úgy értesült, hogy a Híd a munka világába program kikerült az uniós elszámolásból. A hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére indított projekt során ugyanis annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma meg sem kísérelte lehívni a rendelkezésre álló európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta a felzárkóztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintot.

Azután, hogy Hegedüst meghallgatták erről, nem kizárt, hogy hamarosan Farkas Flórián miniszterelnöki biztost is idézheti az OLAF, ugyanis a programban szabálytalanul elköltött pénzek legnagyobb részét az ő vezetése alatt költötte el az ORÖ. A Hegedüs vezette szervezet csupán megörökölte a roma önkormányzatot csőd szélére sodró megállapodásokat. Ráadásul számos szerződésen Farkas aláírása szerepel, így logikusan ő következik a sorban. Az ügyben megkerestük a miniszterelnöki biztost is, ám ő hónapok óta nem válaszol a sajtó kérdéseire.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »