Titokban szervezték a buzimenetet Koszovóban – nem hiányozhatott róla az EP alelnöke sem

Több százan vettek részt kedden Pristina központjában Koszovó történelmének első homokosfelvonulásán, amelyet a "homofóbia-ellenes világnap" alkalmából rendeztek.

A botrányok elkerülése érdekében a felvonulás szervezése teljes titoktartás mellett zajlott, a keddi rendezvényen ugyanakkor a helyi "LMBT-közösség" tagjai mellett részt vett Hashim Thaci jelenlegi és Atifete Jahjaga volt államfő, illetve több külföldi diplomata, valamint Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke.

Hashim Thaci az eseményen a koszovói sajtónak azt mondta: minden koszovói állampolgár ugyanolyan jogokkal rendelkezik nemzeti vagy nemi hovatartozásától függetlenül.

A buzik a felvonulással szerették volna felhívni a figyelmet az őket érő "negatív diszkriminációra", és azt kérték, hogy fogadják el őket, "tartsák tiszteletben a jogaikat".

A koszovói alkotmány tilt mindenféle negatív diszkriminációt, ugyanakkor nem tér ki külön az "LMBT-közösséget érintő jogokra", a főleg muszlim vallású országban az azonos neműek "házassága" sem engedélyezett. A keddi felvonulást több száz rendőr biztosította, incidens nem történt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »