Titokban már karácsonykor kínai állampolgárok lettek a Liu fivérek

Már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot a korábban magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző Liu Shaolin Sándor és testvére, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang – erről számoltak be kínai újságok a Világgazdaság cikke szerint.

A két gyorskorcsolyázó országváltása a tavalyi év egyik legtöbbet vitatott ügye volt a hazai sportéletben, és bár hivatalosan ők továbbra sem közölték, hol folytatják, szinte biztosra lehetett venni, hogy Kínában, hiszen rokoni szálak is kötik oda őket. A váltást egyébként azzal indokolták, hogy az edzőcserék után nem látták biztosítottnak a jövőjüket, hogy megfelelően fel tudnának készülni a következő olimpiai játékokra.

A testvérek még úgy is vállalták az országváltást, hogy eleinte úgy tűnt, az tetemes pénzbüntetéssel jár számukra, de végül a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség döntése szerint mégsem kell fizetniük.

Hírdetés

A kínai lapok szerint ráadásul már az állampolgárságot is megkapták az év végén, mégpedig gyorsított eljárásban.

Ehhez nagy segítséget jelentett, hogy a beszámolók szerint mindkét fiatal folyékonyan beszéli az északi kínai nyelvet, azaz elterjedtebb nevén a mandarin kínait.

A gyorsított eljárásra pedig a nemzetközi olimpiai szabályok miatt van szükség. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi „türelmi” időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont sokáig elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése, a következő, olaszországi téli olimpiáig ugyanis szűk három év van vissza, 2026. február 6-án kezdődik.

Kínai lapok a Liu testvérek várhatóan Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »