Titokban a maradás mellett volt a brexitkampány vezére

Ha a britek kilépnek az Európai Unióból, akkor a skótok újra népszavazást tarthatnak a függetlenedésről. Erről beszélt a skót kormányfő egy interjúban. Közben a brit uniós kilépési kampány egyik vezéralakjáról kiderült, hogy titokban támogatta az Európai Unióban maradást.

Tévéinterjúban ígért újabb függetlenségi népszavazást a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon azt mondta, hogy 2020-ig nagy valószínűséggel megkérdezik ismét a skótokat arról, hogy ki akarnak-e lépni az Egyesült Királyságból. „Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetet látva, nagy erre az esély. Már az uniós referendum előtt is beszéltem erről, de azóta még szilárdabb lett a meggyőződésem” – hangsúlyozta a skót miniszterelnök.

Két éve, 2014 szeptemberében az első skót referendumon a szűk többség a maradásra szavazott, de a brexit új helyzetet teremtett idén júniusban. Összességében a brit választók közel 52 százaléka szavazott arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. Ám a részletes adatok megmutatták, hogy a skótok többsége az Európai Unió pártján áll, tízből hat skót az EU-tagságra voksolt.

Közben a brexitkampány egyik vezetőjéről, Boris Johnson jelenlegi külügyminiszterről kiderült, hogy nem őszintén korteskedett a kilépés mellett. A napokban került nyilvánosságra egy, a népszavazás előtt írt cikke, amely végül nem jelent meg. Az írásban úgy fogalmazott: áldás lenne a világnak és Nagy-Britanniának, ha a britek az EU tagjai maradnának.

A miniszterelnök, Theresa May jövő márciusban kezd tárgyalni az Európai Unió vezetőivel a kilépésről, az alkudozás két évig is elhúzódhat. A brit belügyminisztérium arra számít, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok többségét nem lehet majd kiutasítani az országból, mert 2019-re négyötödük hivatalosan brit lakossá válik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »