Titok lesz, milyen cégek adtak pénzt a sportra, a kormány szerint így átláthatóbb

Titok lesz, milyen cégek adtak pénzt a sportra, a kormány szerint így átláthatóbb

Titkosítanák az átláthatóság indokával, hogy melyik cég mennyi társaságiadó-kedvezményt juttat vissza a kormány vezetőinek sportcéljaira. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslata kimondja, hogy az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozik.

Hogy miért lesz ez jó és kinek? Azoknak a cégeknek, akik a társaságiadó-kedvezmény (tao) révén pénzt juttattak például a kormány vezetői által körberajongott focicsapatoknak. A módosítás után a kedvezményezetteknek évente közzé kell tenniük az adókedvezmények és felajánlások teljes mértékét, de arról hallgathatnak, hogy honnan jött a pénz. Azt pedig csak a közintézményeknek és állami cégeknek kell majd teljes körűen közölniük, hogy mennyit ajánlottak fel, a magánvállalkozásoknak csak arról kell, hogy egy adott évben mennyi adókedvezmény és jóváírást kaptak. Vagyis a módosítás arra lesz jó, hogy nem lehet majd megtudni: ki mennyit adakozott valamelyik kormányzati politikus kedvében járva.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárának közlése szerint az adótitok évtizedes szabályát „jobbító szándékkal” változtatja meg az adózás rendjéről szóló törvény módosítása. Tállai kedden az Országgyűlésben – a javaslat kivételes eljárásban zajló összevont vitájában – közölte: „jelentős változást nem vezetnek be”, csak megőrzik a törvény által eddigi is biztosított „védelem szintjét”. Hozzátette: adótitoknak minősül a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az adózó által igénybevett adókedvezmény, jóváírás összege, az adózó által támogatott szervezet neve, valamint a kapott támogatás összege.

Az államtitkár szerint a módosításban meghatározott szigorúbb feltételek és az adatok egy részének megismerhetősége összességében hozzájárulhat az adókedvezmények és az ezek alapjául szolgáló juttatások „áttekinthetőségéhez”. Tállai egyébként klubelnöke a Mezőkövesd Zsóry FC-nek, amely korábban többször is részesült társaságiadó-kedvezményben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »