Titkosan szép az élet

JEGYZET – Az élet, nem a nagybetűs, csak az a rongyos, hétköznapi, sokszor olyan furcsaságokkal áll elő, hogy még az éjszakai álmaink is megirigyelhetnék. 

Itt vannak például a titkosnak nevezett szolgálatok. Más érdekességektől eltérően ezek nem honi sajátosságok, léteznek ugyanis minden valamirevaló országban. Működnek, teszik a dolgukat. Van, ahol nagy sikerrel, máshol kevésbé.

De most nem az elért eredmények minősége szerinti világranglista összeállításán ügyködnék, hanem arra szeretnék valamiképpen választ találni, hogy más helyekkel ellentétben nálunk miért forognak közszájon ezeknek a szolgálatoknak az ügyes-bajos dolgai. Akármi történjék, mindig akad valaki, aki ösvényt talál az illető eseménytől a szolgálatok rengetegébe. Bátran elmondhatjuk, hogy mindennapjaink szerves részévé váltak. Csodálkozom is rajta, hogyhogy nem született még meg az évszázad slágere címet megpályázó mulatós városi folklór, mondjuk Titkosan szép az élet címen.

Jó, tudom, ez is az átkos örökség. A hajdanán az egy főre eső két titkosrendőr. Közben viszont elteltek az évek, a sokat emlegetett lehallgatás pedig enyhén szólva is okafogyottá válik lassacskán, amikor röpke két-három megállónyi autóbuszút közben az utasok háromnegyedéről megtudom a velük megesett legintimebb élethelyzeteket. Csak úgy, lazán, az egyre gyengülő hallásom dacára. Egyébként a hivatásosokat nem is olyan „titkok” érdeklik, hogy előző nap az anyós mit főzött, ellentétben a szomszédasszonnyal, vagy hogy az aktuális vitézlegény a vártnak megfelelően nézett-e szíve hölgyére, vagy inkább másfelé kacsintgatott. Őket ezeknél sokkal fontosabb dolgok érdeklik, és a közvéleménynek az ő ügyeik is olyan fontosak, mint az ebéd vagy a szerelmi légyott.

De a szolgálatok nem azért titkosak, hogy mindent kifecsegjenek, úgyhogy bedobnak egy koncot, amin elrágódhatnak az emberek. Ilyen volt például a korrupcióellenes főügyésznő családjának lehallgatása, az ügy kimeneteléről viszont már nem mondtak semmit. Sebaj, nem is ránk tartozik. Legutóbb viszont a szenátus elnöke mondta be, hogy a betegségügyi egységekbe küldött hígítmányok bevétele a szolgálatok felé áramlott (volna). Mivel korábban négy éven át miniszterelnök volt, tudhat valamit, nem hiszem, hogy unaloműzőnek szánta a rágógumipótlót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »