Titkos szavazással választanak új alkotmánybírókat

Titkos szavazással választanak új alkotmánybírókat

Az alkotmánybíró-jelölteket a parlament titkos szavazással fogja kiválasztani – mondta el Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke az Expres rádiónak. A Smer-SD az elejétől kezdve ezt a szavazási módot szorgalmazza, mondván, ez a legdemokratikusabb módszer. A Most-Híd szerint a szavazás módja a koalíciós tárgyalásokon fog múlni. A koalíció jövő héten ül össze.

„A párt már az első szavazás második fordulója után egyértelműen véleményt nyilvánított. Amennyiben fennállna a gyanú, hogy az ĽSNS képviselői a kulisszák mögött próbálkoznak, a Most-Híd ismét a nyilvános szavazás mellé állna” – mondta Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője. Hozzátette: a Most-Híd ismét azon lesz, hogy a koalíciós partnerekkel megfelelő jelölteket válasszon ki, akiket a második szavazás után az államfőnek ajánlhatnak.

Hírdetés

Az alkotmánybíró-jelöltek választására a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor. A képviselőknek 18 jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő nevezi ki a kilenc új alkotmánybírót. Ez utóbbiak azok helyét fogják elfoglalni, akiknek február 16-án járt le a megbízatásuk. A parlamentnek az első szavazáson nem sikerült kiválasztania a jelölteket, ezért az Alkotmánybíróság jelenleg négy bíróval működik.

Az újabb alkotmánybíró-választáson 29 alkotmánybíró-jelölt fog indulni. A jelöltek közül többen az előző, eredménytelen választáson is indultak. Eredetileg harmincan jelentkeztek, Eva Fulcová azonban visszavonta a jelölésébe való beleegyezését.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »