Titkolózik a BM az újságíró esetéről

Nem árulja el a Belügyminisztérium, hogy indul-e a vizsgálat akár a tárcán, akár az Alkotmányvédelmi Hivatalon (AH) belül a szerdán nyilvánosságra került, egy újságíró állítólagos beszervezési kísérletéről szóló cikk kapcsán. Mint lapunk is beszámolt róla, a 444.hu szerint egy sajtómunkást két, AH-s igazolványt mutató férfi keresett meg, a magánéletéről kezdtek beszélni, és azt ajánlották, segítenek, ha aláír egy rendszeres titkos együttműködésről szóló papírt. A BM-et azonban hiába kérdeztük, hogy lesz-e valamilyen következménye az ügynek, és várható-e annak nyilvánosságra hozatala, válaszként mindössze a már szerdán kiadott közleményüket küldték át. Ebben egyébként tételesen nem cáfolták a cikkben leírtakat, csupán annyit közöltek, hogy a hazai titkosszolgálatok betartják a törvényeket, és arra utaltak, hogy külföldi titkosszolgálatok is élhetnek itthon ilyen típusú beszervezési kísérlettel.

A Magyar Nemzet megkeresésére Tarjányi Péter is vizsgálatot sürgetett, szerinte azzal lehetne a nyilvánosságot megnyugtatni. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte, hogy nagyon nehéz az ügyben megszólalni, hiszen a részleteket homály fedi, csak a cikkben leírtak ismertek, ráadásul a Belügyminisztérium közleménye is eléggé ködös volt.

Szerettük volna a történtekről megkérdezni Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőnek a véleményét is, ám ő nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy nem ismeri a részleteket. Kíváncsiak lettünk volna az állami televízióban gyakran feltűnő Földi László meglátásaira is, ám ő anynyit mondott, hogy nem olvasta a cikket, s kérdésünk után sem tervezte, hogy utánanézne és véleményt mondana arról.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »