Titánokkal startol az EFOTT

Titánokkal startol az EFOTT

A nulladik nappal ma elstartol az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, azaz az EFOTT. Idén immár másodjára veszik birtokukba Velencét a korábban utazó fesztiválként elkönyvelt rendezvény fanatikusai. A sok izgalom mellett lapunk zenerovata, a tehetséges magyar feltörekvők ügyét zászlajára tűző Ígéretes titánok is ott lesz egy standdal, ahová zenekarokat hívtunk meg. Szombaton fellép tavaszi koncertturnénk „győztese”, a megalkuvásmentes rockot zúzó The Royal Freak Out is.

Tizenhat éve egy harmatos július közepi reggel arra ébredtem Hajdúszoboszlón, hogy hopp, ma hirdetik ki az idei egyetemi–főiskolai felvételik eredményét, és nagyon akartam tudni, vajon felvettek-e az általam hőn áhított római provinciális régészet szakra. A sátor mellett állt két srác, akik egy országos napilapban ugyancsak a friss pontszámokat böngészték.

Ez még a mobiltelefon és netrobbanás előtti atomókorban történt, amikor a csiszolt kőkori emberek a fontos információkat még elsősorban a lapokból, a rádióból és a televízióból tudták meg.

Gondoltam hát – mivel nem létezett akkor még se Felvi.hu, se szelfibot, de mobil azért már lapult a zsebekben – odaballagok hozzájuk, és elkérem a lapot. Jó fejek voltak, és egyből ideadták az oldalakat. Gyorsan ki is bogoztam a kívánt rubrikát, az akkor éppen 120 pontos felvételi pontszámrendszerben 116 volt a lélektani küszöb, s ezt látva elöntött az adrenalin, nekem ugyanis 115 pontot sikerült összekaparnom.

Annyira felhúztam magam, hogy adott országos napilapot galacsinná gyűrve mérgemben ugrálva kiabáltam rajta, a két srác legnagyobb elképedésére. Majd miután kidühöngtem magam, adtam nekik egy százast, hogy vegyenek másik újságot.

Összenőtt az egyetemi felvételikkel

Nekem ez az EFOTT-os történetem, 1999-ből, amikor a Tankcsapda a tízéves jubileumi koncertje volt az ász, azonban szinte mindenkinek van egy hasonlója az alapításának negyvenedik születésnapját ünneplő „utazós” fesztiválról. Persze maga a zenei mustra meg annak karaktere, fizimiskája nagyon sokat változott már csak ez alatt a bő másfél évtized alatt; az EFOTT eredetileg az egyetemi-főiskolai felvételi ponthatárok kihirdetésével fonódott össze, s mindenki tisztában volt vele, a fesztivál alatt tudhatja meg, vajon sikerült-e a dolog vagy sem.

Azóta sok minden változott, gombamód bújtak elő a különféle fesztiválok, legyenek bármilyen karakterrel megáldva. Ma már minden fesztivál: Magyarország államformája hovatovább akár fesztokrácia is lehetne, ám a XX. század utolsó évtizedében még alig akadt zenei összecsimpaszkodás, és a gyermekszárnyait nyitogató kólás Sziget meg a VOLT mellett maximum olyan regionális sorozatok futottak, mint Mezőtúr. Se Balaton Sound, se Hegyalja, se Strand nem pattogott még, ezért az ifiember örült, ha a közelébe ért az EFOTT.

Ma már nincs ilyen „ínség”, van viszont nagyon sok „prémium” fesztivál, amely lassan nagyjából megfizethetetlen lesz egy egyszerű magyar földi haladónak. Ebből a szempontból viszont épp az EFOTT az egyik üdítő folt, hiszen itt nagyjából egy ötnapos bérlet kerül annyiba, mint a legnagyobb fesztek napijegye. Idén először itt is feltöltős fesztiválkártyával lehet fizetni, illetve paypassos bankkártyával.

Ott lesz zenerovatunk is

Ami pedig minket illet, idén először online zenerovatunk, az Ígéretes titánok is képviselteti magát a velencei mustrán. A Titánok-standnál pedig minden napra elhozunk egy izgalmas, a rovatunkban már szerepelt feltörekvő bandát, amely amúgy is fellép a fesztiválon.

Így a szerdai napon eljön hozzánk a zsigeri rockban utazó Headbengs. Egy nappal később érkezik a Közgardenben általunk megrendezett tavaszi koncertturnén (Titánok az EFOTT-on) is fellépő, abszolút fesztiválérett rock and rollt nyomó The Adolescens, illetve ugyan lesz még hivatalos programjuk, de a manapság igen szépen futó, idén talán a legjobb albumukkal, az Idő vannal előrukkoló Fish! zenekar is bekukkant majd egy kis dedikálásra. Pénteken a szívünkhöz ugyancsak közel álló Magidom is meglátogat minket a tervek szerint.

Majd eljön a szombat, amikor a Titánoknak az EFOTT-on győztes alakulata, a The Royal Freak Out is fellép a fesztiválon. A srácok 17 órakor csapnak a húrok közé a Fezen Klub színpadán, egyben mérföldkő lesz ez számunkra is: örülünk ugyanis, hogy az EFOTT-nak is fontosak a feltörekvők, ahogy nekünk is.

Fotó: Zsiga Pál / NOWmagazin.hu

Mást nem is mondhatunk, ott találkozunk, és szeretettel várunk mindenkit, akinek szívügye a magyar tehetséges feltörekvő zenészek ügye. A percről percre eseményeink meg a várható programok miatt nagyon érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook-, illetve Instagram-profilját. Utóbbin Promising Titans néven vagyunk fenn. Csak szabadon tehát, találkozunk Velencén!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »