Tisztújítást tartott a Via Nova

Tisztújítást tartott a Via Nova

A változtatás igényével vágott bele a Via Nova a kétévenként megrendezett kongresszusába hétvégén. Tisztújítás történt, és a szervezeti felépítés is igazodik az új kihívásokhoz. A királyhelmeci közgyűlésen tisztújítás történt, és a szervezeti felépítés is megváltozott. A jövőbeli tervekről és a kongresszuson történtekről Varga Tibort, a Via Nova elnökhelyettesét is megkérdeztük.

 

Gubík László elnök maradt

 

A kongresszus ellenjelölt nélkül, további két évre elnökké választotta Gubík Lászlót, aki kifejtette, hogy olyan Via Novát akar, amely szakmai kérdések mentén képes tematizálni a közéletet. A szervezet által a parlamenti választáson elért támogatottságot komoly lépésnek nevezte ebbe az irányba. „Felnőtté kell válnia a szervezetünknek. Amin a vezetőségünk és a tagságunk jelentős része egyénileg már átesett, azt le kell képeznie magának a Via Novának is. Már nem csupán lelkesen szórólapozó fiatalokról van szó, hanem szakmai elképzelésekkel bíró, erős egységről. A változás szervezettebb keretek közé helyezi, s ezáltal megerősíti a tevékenységünket, amelynek a szellemisége, a lelke természetesen ugyanaz marad. Mindez a szakmaiság kidomborítását, még tudatosabb közéleti szerepvállalást és arculatfrissítést jelent” – foglalta össze a régi-új elnök.

 

A kongresszus résztvevői. forrás: Via Nova

 

Varga Tibor kiemelte, hogy sosem volt még ennyire keleten kongresszusa a Via Novának, és mint helyi vezető, nagyon örül a jól sikerült hétvégének. Ami a változásokat illeti, szerinte megfelelő, lelkes és tenni akaró fiatalakkal bővült az elnökség. Az a tény pedig, hogy Gubíknak nem volt kihívója az elnöki posztért, jelzi, hogy a tagság elégedett a tevékenységével – tette hozzá.

 

Az új elnökség

 

A kongresszus megbízta a vezetőséget, hogy vigye végbe a változtatásokat, amelyek szervezetileg is követik a Via Novában mostanra végbement fejlődést, és hatékonyabbá teszik a működést. Az általános elnökhelyettes Varga Tibor maradt, az elnökségben pedig kisebb változások történtek, hiszen négyen nem jelöltették újra magukat, azonban egyikük, Mészáros Attila, mostantól igazgatóként dolgozik tovább. Új alelnök lett Nagy Dávid, Mag Fodor Enikő és Csonka Ákos, a többiek – Ilko Zoltán, Iván Tamás, Susányi Mária, Cziprusz Zoltán, Pócsik József – továbbra is alelnökként tevékenykednek, és egy-egy szakterületért felelnek a szervezetben.

 

Az új elnökség. forrás: Via Nova

 

Cél az ifjúság támogatása

 

A Via Nova régiós ifjúsági közösségépítő munkája és rendezvényei mellett az elmúlt időszakban megjelent a komolyabb közéleti és politikai tevékenység. A szervezet a továbbiakban is ragaszkodik az ifjúság támogatásához, ezért mindkét területnek meg kell találni a helyét a jövőben. A fiatalokat, iskolásokat nincs értelme politikával terhelni, hanem meg kell nekik adni minden lehetséges támogatást ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és ki tudják bontakoztatni a képességeiket bármiben, amihez jó adottságuk van. Erről fog szólni a jövőben a szervezet ifjúsági része.

 

Támogatom a Gubík által felvázolt szervezeti reformot, ami által szerintem sikerül majd, hogy még szélesebb rétegeket megszólítsunk és bevonjunk a közösségi munkába, nem beszélve arról, hogy a Via Nova szakmai arculata is fejlődhet az újítás által.

– mondta a régi-új elnökhelyettes

 

A kongresszuson megkoszorúzták Esterházy János szobrát is. forrás: felvidek.ma

 

Az MKP kongresszus előtt

 

Gubík kiemelte, hogy:

„Ha az MKP a nagycsapat, akkor a Via Nova közéletben ténykedő tagjai lesznek az U21-es csapat, az iskolások pedig a fociakadémia.”

 

Varga Tibor elmondta, hogy az ifjúsági szervezet részéről az MKP kongresszusra nem érkezett részükről javaslat,  azonban tagjaik közül többen küldöttek a saját régiójuk MKP-s járási konferenciáján, illetve részt vesznek majd a kongresszuson is, véleményt mondhatnak ezeken a tanácskozásokon.

 

Körkép.sk/Via Nova
borítókép: felvidek.ma


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »