Tisztifőorvos: eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be

Tisztifőorvos: eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be

Eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a jelenleg működő 25 oltóponton – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília elmondta: az oltópontok nagy forgalmat bonyolítanak le, így a városi kórházakkal szeretnék bővíteni azok körét, és tervezik a háziorvosok bevonását is az oltásba. Ezért a szakember arra kérte a háziorvosokat, hogy ők is minél hamarabb kérjék maguknak a védőoltást.

Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve.

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek.

Hozzátette: a nagylétszámú intézményekben kezdik az oltások beadását, az igényfelmérés megkezdődött.

Emlékeztetett arra, hogy kedden 39 ezer adag védőoltás érkezett Magyarországra, idáig már 78 ezer ember oltására elég vakcinát szállítottak az országba. A jövő héten újabb szállítmány, majd azután hetente további oltóanyag-mennyiség érkezik majd – közölte.

Elmondta azt is, hogy az eddig beoltottaknál nem jelentkeztek különösebb egészségügyi problémák. Eddig öt mellékhatás-bejelentés érkezett, ezek kivizsgálása zajlik. Jellemzően kiütés, izomremegés a tünet. Ezek „múló reakciók”, nem súlyosak – mondta.

Az országos tisztifőorvos közölte azt is, hogy eddig Magyarországon nem azonosították a Nagy-Britanniából származó vírusmutációt. Hozzátette azonban, hogy számos vizsgálat zajlik a vírus örökítőanyagának feltárására.

Müller Cecília szerint a járvány elleni védekezés érdekében meghozott intézkedéseket január 11. után is indokolt fenntartani, azonban – mint mondta – erről a kormány dönt. Hozzátette: Európában továbbra is tart a járvány, a környező országokban ismét jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.

 

Kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy még mindig lehet kérni az influenza elleni védőoltást, és nemsokára további 360 ezer adag magyar gyártású vakcina áll majd rendelkezésre. Jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, a megbetegedési szám a fele a járványküszöbnek.

Hírdetés

A járványügyi adatokat ismertetve az országos tisztifőorvos elmondta, az elmúlt napon 2047-tel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, 118-an haltak bele a betegség szövődményeibe; a legfiatalabb 52 éves, a legidősebb 97 éves volt. Kórházban a vírus szövődményei miatt 5646 embert kezelnek, közülük 396-an szorulnak lélegeztetésre – mondta.

Csökkent az aktív fertőzöttek száma, ők jelenleg 142 029-en vannak, és emelkedik a gyógyultak száma is, 179 541 ember épült fel a fertőzésből – ismertette.
Müller Cecília jelezte, a mintavételi számot a délelőtt folyamán frissítették a koronavírus-honlapon. Eszerint az elmúlt napon 22 729 mintavétel történt, ez 2 750 625 mintavételt jelent összesen.

Feloldották az Egyesült Királyságból érkező légi járművek leszállási tilalmát

Szerdától feloldották a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légi járművek leszállási tilalmát Magyarországon – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország nemzetközi légi kikötői szerdától ismét fogadhatnak az Egyesült Királyságból induló személyforgalmi – egyaránt menetrend szerinti és nem menetrend szerinti – polgári légi járműveket.

Hangsúlyozta: a leszállási tilalom a beutazási korlátozásokat nem érintette, így az Egyesült Királyság területéről Magyarországra személyforgalomban érkező magyarok a jogszabály által előírt karanténkötelezettség alapján, a járványügyi hatóság egyedi közigazgatási döntése nélkül is automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek.

Ismertette: kedden a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 215 emberrel szemben intézkedtek, közülük 190-nel szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 42-őt figyelmeztettek, 57-en helyszíni bírságot kaptak, 91 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt kedden öt esetben intézkedtek. Üzletekben és bevásárlóközpontok területén 20 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 17 939 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 685 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 189 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint kedden 366 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt, további öt ember a kutyasétáltatás szabályait nem tartotta be, nyolc emberrel szemben pedig azért léptek fel, mert a tiltás ellenére a közterületen gyülekezett vagy csoportosult.

A kijárási korlátozás november 4-én lépett hatályba, amelyet november 11-én a kijárási tilalom váltott fel; november 4-étől a rendőröknek 21 863 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 55-ször intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 9214 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértése miatt.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy hétfőn 2590 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 20 657-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2465-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 9765 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél kedden.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »