Tisztességes Szlovákiáért: A belügyminisztert ne a Smer jelölje!

Tisztességes Szlovákiáért: A belügyminisztert ne a Smer jelölje!

A Belügyminisztériumot nem a Smer-SD pártnak kellene irányítania – jelentették ki hétfői sajtótájékoztatójukon a Tisztességes Szlovákiáért jelszóval tartott országos tüntetések szervezői a kormányhivatal előtt.

A tárca élére szerintük egy független személyt kellene állítani, aki nem a Smer-SD jelöltje és semmilyen módon nem kötődik a párthoz. Ellenkező esetben nem sikerülhet visszanyerni az emberek bizalmát az államhatalomban a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után kialakult helyzetben.

A sajtókonferenciát az aktivisták azután hívták össze, hogy nem sikerült találkozniuk Peter Pellegrinivel (Smer-SD). A kormányfőtől múlt kedden (4. 17.) kértek találkozót, miután lemondott Tomáš Drucker (Smer-SD-jelölt) belügyminiszter és a miniszterelnök bejelentette, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány május végéig távozik a posztjáról. Karolína Farská, az egyik szervező elmondása szerint a kormányhivataltól azt a választ kapták, hogy Pellegrini leghamarabb május 10-én tudja fogadni őket.

Hírdetés

Farská szerint ez az időpont túl kései tekintettel a helyzet komolyságára és arra, hogy az új belügyminiszter-jelöltet már a héten bemutathatják. „Láttuk, hogy a kormányfő tudott időt szakítani a hétvégén arra, hogy krumplit kapáljon és hokira menjen, annak ellenére, hogy mi már korábban jeleztük, hogy bármikor hajlandók vagyunk találkozni vele, amikor neki megfelel” – tette hozzá a diáklány.

Juraj Šeliga, a tüntetések másik szervezője elmondta: a miniszterelnökkel azt akarták közölni, hogy a belügyi tárca élére egy független személyt kellene állítani, aki nem a Smer-SD jelöltje és semmilyen módon nem kötődik a párthoz. Hozzátette: ugyanezt üzenik a másik két koalíciós párt elnökének, Andrej Dankónak (SNS) és Bugár Bélának (Most-Híd) is.

„Elsősorban az a kérdés, hogy a jelöltet a kormányfő választja-e ki, vagy diktálva lesz neki. Aztán itt vannak a koalíciós partnerek és az egész Nemzeti Tanács. Ha tényleg azt akarják, hogy megújuljon az emberek bizalma az államhatalomban, egy politikai pártokon átnyúló megegyezésre van szükség” – hangsúlyozta Šeliga. Hozzátette: Kuciak és Kušnírová meggyilkolása után teljesen új helyzet alakult ki, és már nem lehet a koalíciós szerződésre hivatkozni, amely szerint a kulcsfontosságú belügyi tárca a legerősebb kormánypártot illeti meg. 

A kezdeményezés képviselői nem zárták ki, hogy folytatódni fog az országos tüntetéssorozat. Jövő héten egy országos találkozóra kerül sor, melyen az aktivisták egyeztetnek a további lépésekről.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »