Tisztelet a pünkösdi királynak

Tisztelet a pünkösdi királynak

Sokan látogattak el pünkösdvasárnap a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központhoz, ahol második alkalommal szervezett lovasnapot a csíkszéki Mátyás-huszárok és a dévai Szent Ferenc Alapítvány.

huszarok_szentsimon_or_b

A rendezvényen huszárok és amatőr lovasok is bizonyíthatták tudásukat a szép számban összesereglett közönség örömére. A gyakorlatok a ló és lovas közötti harmónián, a fegyverek mesteri kezelésén át vezettek el a csataterek legendás huszártörténeteihez.

Az erőt nemcsak egy-egy lovas ügyessége, hanem az összehangolt csapatmunka hordozza – hangzott el az eseményen. A bemutató után következtek a megmérettetések, amelyeken az amatőr lovasok is rajthoz álltak. „Igyekeztünk úgy összeállítani a vetélkedőt, hogy játékos formában mutassuk meg a lovaglás alapelemeit úgy, hogy ez a közönség számára is élvezhető legyen” – mondta el Rombauer Tibor szervező, a zsűri egyik tagja.

A pünkösdikirály-választáskor az illyefalvi Domokos Magor bizonyult a legügyesebb lovasnak, így ő kapta meg egy évre a címet. „A király annak idején egy éven keresztül ingyen fogyaszthatott a kocsmában. Ezt mi nem mertük vállalni, de a pünkösdi király privilégiuma mindenképp a köztisztelet lesz” – mondta Kolozsvári Tibor főszervező, a Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője. A központ vezetőjétől megtudtuk, törekedtek arra, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákjaik számára tanműhelyeket hozzanak létre, ahol gyakorlatban is kipróbálhatják az ismereteiket. Ezért is építettek kollégiumot, ahol vendéglátóipari szakmunkásokat képeznek, ugyanakkor lovászattal is foglalkoznak.

„Néhány esztendeje vettük fontolóra, mit tudnánk a gyermekeink képzéséhez hozzátenni, aminek valóban hasznát veszik. Ezért jöttek létre a tanműhelyek és a lovászképzés is. Építettünk egy gépszerelő műhelyt is, ahol nemcsak autókat, hanem mezőgazdasági gépek szerelését is tanítjuk, hiszen az ideális lovász nemcsak a lóhoz ért, hanem alkalomadtán az önitatót, a fűnyírót is meg tudja javítani” – mondta Kolozsvári.

Kifejtette, örvendenek, hogy ekkora volt az érdeklődés a rendezvény iránt, és folytatást is ígért. „Szeretnénk minden pünkösdvasárnap megrendezni, hiszen kiváló kikapcsolódási lehetőség a családok számára. Szentmisével kezdtünk, utána a lovak vették át a szerepet, a végén a néptáncnak, népzenének is teret adtunk, hiszen hozzánk tartozik, lelkünkből való” – összegzett a főszervező.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »