Tisztább lett az Ipoly – véget ért A nagy Ipoly-takarítás

Tisztább lett az Ipoly – véget ért A nagy Ipoly-takarítás

Több száz önkéntes mintegy ötven köbméter hulladékot gyűjtött össze a második alkalommal meghirdetett A nagy Ipoly-takarítás akción. A folyó 170 kilométernyi határ menti szakaszának felvidéki és magyarországi települései csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az augusztus 11-én kezdődött takarítás vasárnap hálaadó szentmisével és kiértékeléssel ért véget Ipolyvisken.

A hivatalos kiértékelés előtt a látogatókat és a vendégeket Bogányi Gergely zeneművész egy Liszt zenemű virtuóz játszásával kápráztatta el.

Antal – Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere az ünnepélyes kiértékelésen elmondta: a kezdeményezésből nagyszabású jelentős megmozdulás fejlődött ki. Hozzátette: az Ipolyban felgyülemlett hulladék nem csupán esztétikai probléma, így nagy motivációval kapcsolódtak az akcióhoz.

– hangzott el az alkalmon.

Mint elmondták, az előző évhez képest növekedett a munkába bekapcsolódó felvidéki és anyaországi települések száma. Az önkéntesek létszáma is jelentősen emelkedett.

Idén nem csupán a vízből szedték a hulladékot, a part mentén is gyűjtötték azt. Csupán a vízi tisztításhoz közel száz önkéntes csatlakozott a Felvidéken, Magyarországon mintegy nyolcvanan kapcsolódtak be. Ehhez jött még a szárazföldi takarítók népes csapata.

Ipolyvisk polgármestere kiemelte: a kezdeményezés összekovácsolta a térségben amúgy is együttműködő településeket, szorosabbá vált a kapcsolatuk. Hálásan köszönték az önkéntesek munkáját.

Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke jelezte: nem mindennapi összmunkát mutattak fel a települések. „Az önkormányzatok mellett rengeteg önkéntes és civil szervezet vett részt, kitűnő együttműködés jött köztük létre. Erre a későbbiekben is lehet alapozni” – fogalmazott az alispán. Példaként vetítette előre a határon átnyúló együttműködés lehetőségét.

Szólt továbbá az Ipoly központi szerepéről.

Hírdetés

Gaál Gergely, a Keresztény Demokrata Néppárt Pest megyei elnöke köszönetet mondott a tisztításban résztvevőknek. Kiemelte a közös probléma megoldását, a közös kezdeményezést és közös cselekvést, melyek elősegítették az elmúlt három nap sikerességét. Emellett a rendezvény közösségépítő jellegét méltatta.

A Kárpát-medence isteni adománya ez a gyönyörű térség – emelte ki az ipolyviski záró rendezvényen.

A nagy Ipoly-takarítás főszervezője a Duna – Ipoly Sportegyesület nevében annak alelnöke Hidvégi Vince értékelte az eltelt három napot. A felvidéki partnerek hatalmas munkát végeztek – szögezte le.

Az önkéntesek hihetetlen teljesítményére reflektálva kifejtette: „a legtöbbet érő munka az a munka, amelyet az ember önzetlenül önkéntesként végez.”

A felvidéki oldalon három szakaszon zajlott a takarítás. A Losonci járástól Balassagyarmatig tartott a felső szakasz. Ennek koordinátora Végh Zoltán, Bussa polgármestere, Balassagyarmattól a Jégmadár Látogatóközpontig (Tesmag) tartó középső szakasz koordinátora Kerata László, Ipolynagyfalu első embere, Ipolyságtól Helembáig tartó alsó szakasz irányítója Antal-Nyustin Ágnes volt.

A három nap alatt a vízi tisztítás mellett szárazföldi, part menti takarítás is zajlott. Az önkéntesek közel ötven köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Mint Kerata László a Felvidék.ma-nak elmondta: az alacsony vízállás miatt olyan hulladék is felszínre került, amely tavaly a folyómeder alján volt. Az idei esztendőben is rengeteg gumiabroncs került elő, különféle fémedények, vödrök mellett háztartási hulladék, főleg üveg képezte a begyűjtött szemetet. Ami meglepő, az előző évhez képest nagy arányban csökkent a műanyag palackok száma. Ehhez bizonyára hozzájárult a januárban a műanyag és fém palackokra bevezetett betétdíj rendszere.

A begyűjtött összhulladék mennyisége körülbelül a múlt évi adagnak a fele volt. A szervezők ezzel kapcsolatban kiemelték, nem a mennyiség számít, addig végzik a nagytakarítást, amíg hulladék lesz a folyóban s annak partszakaszán.

Az augusztus 11-e és 13-a között megvalósuló önkéntes akció során készült felvételek  A nagy Ipoly-takarítás közösségi oldalán érhetőek el.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »