Tiszaderzsnél megállt a jeges árhullám

A kora délutáni órákban, a vízügyi szakemberek számításainak megfelelően a Tiszafüredről megindult jeges ár Tiszaderzshez ért és megállt.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 Híradójában elmondta, a Felső-Tiszáról érkező jeges ár fákat, kisebb házakat, csónakokat sodort magával, Tiszaderzsnél pedig a betóduló jégtömeg felszakította az álló jeget.

Hozzátette, ezen a helyen egy szűkület van a folyón, így a torlasz nem tud továbbmenni. Valamint csökkent a felülről érkező víztömeg is.

A szóvivő szerint két forgatókönyv létezik az elkövetkező napokra. Elképzelhető, hogy az ár már nem megy tovább a folyón, de felkészültek a szakemberek arra a lehetőségre is, hogy át kell engedni a felgyülemlett jégtömeget a Kiskörei-víztározó táblái alatt. Ebben az esetben ismét figyelmeztetni kell az alsóbb területen élőket, akik tudják, vegyék ki kisebb csónakjaikat és úszó tárgyaikat a Tiszából.

Siklós Gabriella megjegyezte, hogy a vízügyi szakemberek továbbra is 24 órán keresztül figyelik a jelenséget és az áradással járó folyamatokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »