Tippek, hogy ne legyünk náthásak

Tippek, hogy ne legyünk náthásak

Ha otthon és az irodában is köhögnek-tüsszögnek a többiek, mi akkor is legyünk erősebbek a megfázásnál.

Ha túl száraz a levegő a szobában, az elősegíti az orr nyálkahártyájának kiszáradását. Ha pedig a nyálkahártya nem elég nedves, a vírusok, baktériumok könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe – írja a Házipatika.com.

Ne csak a C-vitaminra gondoljunk, hanem a D-vitamin-pótlást is kezdjük el időben: gondoskodjunk arról, hogy családunk többi tagjával együtt mi is elegendő D-vitaminhoz jussunk. Ezt természetes forrásokból nem mindig könnyű megoldani, ezért ajánlott a téli időszakban D-vitamint is tartalmazó multivitamint vagy egyéb étrendkiegészítőt szedni.

Mossunk gyakran kezet, és ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán a kezünk minél kevesebbszer érjen az arcunkhoz. El sem hinnénk, hogy egy-egy nap során hányszor érintjük meg szükségtelenül is az orcánkat – egy 2008-as tanulmány szerint a résztvevő alanyok óránként átlagosan tizenhatszor értek az arcukhoz.

Töröljük át okostelefonjainkat fertőtlenítő kendővel. Egy 2012-es amerikai kutatás eredményei pedig arra világítottak rá, hogy okostelefonjaink körülbelül tízszer koszosabbak lehetnek, mint a vécéülőkék. Nem is csoda, ha a nátha- és influenzamegelőzést elősegítő tippek listáján is az elsők közt szerepel a mobilok rendszeres tisztításának, fertőtlenítésének fontossága.

Hírdetés

A stressz gyengíti szervezetünk védekezőképességét, így kulcsfontosságú, hogy aki eddig még nem tanulta meg a hatékonyabb stresszoldást, az is találjon egy neki szimpatikus módszert erre. A választási lehetőségek tárháza szinte végtelen, a jógától a sétán, meditáción és a csapatsportokon át egészen egy, a kutyánkkal a parkban eltöltött kellemes délutánig.

Egy külföldi kutatás eredménye szerint azok, akik éjszakánként 7 óránál kevesebbet alszanak, háromszor akkora eséllyel lesznek náthásak, mint akik legalább 8 órát töltenek alvással. Érdemes hát éjszakázás helyett korán ágyba bújni, és rendesen kialudni magunkat.

Acinkis hatékony segítőtárs a megfázás elleni védekezésben. Ha pedig már észleljük magunkon a tüneteket, akkor is érdemes bevetni ezt az ásványi anyagot, mert csökkenti a betegség lefolyásának idejét és a tünetek súlyosságát.

Telefonok, törölközők és konyhai eszközök, többek közt ivópoharaink tehetnek a legtöbb irodán és családon belüli megfertőződésről. Ez ellen egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk, például a poharainkat címkézzük fel, vagy használjunk saját pohárjelölőt. Így a többiek – különösen az egész télen náthás kolléga – kisebb eséllyel keveri össze a mienket a sajátjával.

Tudósok szerint probiotikumok rendszeres bevitelével is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a megfázást, illetve ha már náthásak lettünk, legalább ne legyenek olyan gyötrőek a tünetek, és hamarabb szabaduljunk ezektől.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »