Tiltott kampányfinanszírozás és a választók megtévesztése merülhet fel Czeglédy ügyében

Tiltott kampányfinanszírozás és a választók megtévesztése merülhet fel Czeglédy ügyében

A milliárdos csalási gyanú miatt előzetesben ülő Czeglédy Csaba segítette a baloldal által is támogatott Kész Zoltán kampányát a 2015-ös időközi választáson – erről beszélt egy férfi az interneten közzétett videóban. A Fidesz szerint ez újabb bizonyíték, hogy Czeglédy Csaba valójában a baloldal titkos pénztárnoka lehet.

Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba ügyvédje az M1-nek úgy reagált: szerintük „kampánykamu, hogy Czeglédy Csaba vagy a cége finanszírozták volna Kész Zoltán kampányát, a sajtó mindenkiről hazudik, akitől a Fidesz fél”.

A jogi képviselő levelében az áll: Czeglédy Csaba szilárd meggyőződése, hogy a PestiSrácok szokásához híven egy kampánystatiszta szájába adta a hazug mondatokat. A PestiSrácok valótlan állításai miatt, és az azokat híresztelőkkel szemben sajtópert indít.

Megsértik a választási eljárás rendjéről szóló jogszabályt

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint ezek az információk egy olyan rendszer fennállását feltételezik, amelynek egyértelmű célja volt a politikai kampányok finanszírozása.

„Ilyenkor infrastruktúrát biztosítanak a jelöltnek, ami a párt- és kampányfinanszírozás témakörében említhető, ha pedig történt ilyen, akkor adott esetben független jelöltek mögé is beállhattak” – mondta az M1 reggeli műsorában.

A választási eljárásról szóló törvény egyértelműen különbséget tesz a jelölőszervezet által indított és a függetlenként induló jelölt között. A „kettő összemosása” megsérti a választási eljárás rendjéről szóló jogszabályt – jelentette ki az alkotmányjogász.

Hírdetés

„Ha valaki egy konkrét politikai erő kampánymechanizmusát veszi igénybe, akkor szintén felmerülhet a tiltott kampányfinanszírozás. Ez egy bonyolultnak látszó rendszer, de a végeredmény ugyanaz, amely szerint felmerül, hogy egy magát függetlennek hirdető jelölt a szorosan a baloldali pártokhoz kötődő kampánygépezetet veszi igénybe” – fogalmazott Lomnici Zoltán.

„Ha erről nem tudnak a választók, akkor ez a megtévesztését jelentheti azoknak, akik valójában nem független jelöltre, de látszólag független személyre adják le a voksukat” – tette hozzá.

„A választók megtévesztésével a választás rendje elleni bűncselekmények valósulhatnak meg. A vonatkozó törvényi tényállás szerint, ha az ajánláskor vagy a konkrét jelölt megméretésekor bármilyen módon felmerül a megtévesztés, akkor bűncselekmény valósul meg” – közölte ifj. Lomnici Zoltán.

Sokszor diákokat vontak be a munkába

Sokszor diákokat vontak be a munkába a kampánytevékenység során, a büntető törvénykönyv pedig rögzíti, hogyha valaki a 18 év alatti személyekre vonatkozó munkajogi szabályokat megsérti, azzal adott esetben bűncselekményt követ el – mondta.

Jelentős gazdasági károk is keletkezhettek, illetve a gyanúsításban szereplő bűncselekményből, költségvetési csalásból származó pénzek felhasználásában sem látunk még tisztán. Erre mondja azt a vezető kormánypárt, hogy ez a pénz valamilyen módon felmerülhetett a kampányok során – fűzte hozzá.

Vizsgálni kell, hogy a költségvetési csalásban megjelölt, több mint 6 milliárd forintos összeg becsatornázásra került-e a baloldali, függetlennek látszó kampányokba – nyilatkozta ifj. Lomnici Zoltán..

hirado.hu

The post Tiltott kampányfinanszírozás és a választók megtévesztése merülhet fel Czeglédy ügyében appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »