Tiltakoznak az írószervezetek az NKA-nál

Az irodalmi életet érintő radikális forráskivonások ellen emelték fel szavukat reprezentatív írószervezetek. A támogatások megszűnése a jelentős szellemi műhelyeket veszélyezteti – írják közös nyilatkozatukban.

Hat reprezentatív irodalmi szervezet – az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága – közös nyilatkozatot jelentetett meg hétfőn, amelyben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forráskivonása ellen tiltakoznak.

„A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a 2016. évben mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, mely még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő. Az idei indítókeret jelentősen kevesebb, mint a Folyóirat-kiadás Kollégiuma rendelkezésére álló 2015. évi 655 millió vagy a 2014. évi 633 millió forint” – írják.

„Az NKA szakmai kollégiumai az elmúlt hetekben saját keretük terhére kicsivel több mint 158 millió forinttal egészítették ki a rendelkezésre álló 350 milliót, hogy a folyóiratok azonnali ellehetetlenülését elkerüljék. A szakmai kollégiumok által végrehajtott kényszerű átcsoportosítás azonban egyéb fontos területektől, többek között az irodalmi ösztöndíjaktól von el forrásokat. Ez a mintegy félmilliárd forintnyi támogatás azonban még mindig jóval kevesebb annál a hozzávetőleg évi 800 milliónál, amennyit az NKA az utóbbi években a folyóiratok támogatására fordított.”

Minden európai ország támogatja a nemzeti kultúrát

„A magyar irodalmi kultúra és nyilvánosság legalább két évszázadra visszamenőleg hagyományosan folyóirat-centrikus. A forráskivonás alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét, ugyanis olvasók nélkül nem létezhet kortárs irodalom.”

A vidéki és határon túli folyóiratok ellehetetlenülése véleményük szerint a sajtótermékek megszűnése mellett a szellemi műhelyek létét is veszélyezteti. Emiatt teljes országrészek kophatnak ki a kultúrából, a határon túli nyelvterületeken pedig a nemzeti identitás megőrzésének évszázados munkája kerül veszélybe.

Mint írják, az NKA ez idáig a magyar nemzeti kultúra, így a magyar irodalom legfőbb támogatója volt. Az eddigi szellemiségével ellentétes intézkedés azonban veszélybe sodorja a hazai és határon túli magyar folyóiratok, portálok megjelenését. Ellehetetleníti azt a magas színvonalú értékteremtő szakmai munkát és tehetséggondozást, melyet a hozzájuk kapcsolódó kulturális, művészeti és tudományos szellemi műhelyek végeznek.

„Minden európai ország állami költségvetése támogatja a nemzeti kultúrát, különös hangsúllyal a nyelvi önazonosság és a közösségi emlékezet megőrzésében nélkülözhetetlen irodalmat. Irodalmi életünk, ezen belül folyóirat-kultúránk fenntartása alapvető nemzetstratégiai érdek, nem leépítésére, hanem nagyarányú fejlesztésére volna szükség.”

A kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy a Nemzeti Kulturális Alap haladéktalanul biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, továbbá pótolja a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »