Tiltakoznak az egészségügyben a kivételezés miatt

Tiltakoznak az egészségügyben a kivételezés miatt

Tiltakozó akciósorozatba kezdett hétfőn a Hippokratész egészségügyi szakszervezeti szövetség, amelynek tagjai azt kifogásolják, hogy a rendszerben nemrég végrehajtott béremelés továbbra sem vonatkozik bizonyos alkalmazotti kategóriákra, és az étkezési, valamint üdülési utalványok sem járnak mindegyik munkatársnak. 

SANITAS-PICHETEAZA-MS-3_b(archív felvétel)

Az érdekvédelmi szervezet tagjai a hét minden napján kék karszalagot viselnek, majd október 17. és 21. között több helyszínen tiltakozást szerveznek, ha pedig ezek után sem teljesíti a kormány követeléseiket, október 31-én általános sztrájkot robbantanak ki. Ugyanezen kifogások miatt már múlt hónapban tiltakozássorozatot indított az egészségügyi rendszerben dolgozók többségét tömörítő Sanitas szakszervezet. Az érintettek egyrészt minden kedden utcára vonulnak Bukarestben valamely illetékes minisztérium, illetve a parlament és a kormány székháza elé, időközben pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek a munkabeszüntetés érdekében.

Válaszra sem méltatták követeléseiket

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta: ma mintegy négyszázan vonulnak a parlament székháza elé. Mivel eddig nem történt előrelépés az ügyben, követeléseiket válaszra sem méltatták, tartják az akciósorozat ütemtervét. A Sanitas azt követeli, hogy a kollektív munkaszerződést terjesszék ki az egész ágazatra, így például a kórházak kisegítő személyzetére is, egyenlítsék ki a fizetésbeli különbségeket, a pótlékokat a jelenlegi alapfizetésre számolják rá, végül pedig fogadjanak el egységes egészségügyi bérezési törvényt.

Az egészségügyi minisztérium eközben közleményében arról számolt be, hogy október elsejétől  egyes orosoknak 90 százalékkal is emelkedik a pluszügyeletek után járó juttatása, mivel hatályba lépett a 2016/20-as számú sürgősségi kormányrendelet. A pótlékot az idén augusztustól megemelt alapfizetésekre számolják rá, az orvosok pedig első alkalommal november közepén kapják meg az ügyeletekért járó többletjuttatást is tartalmazó bérüket.

A közlemény szerint egy általános orvos a hétköznap vállalt napi ügyeletért bruttó 781 és 1094 lej közötti pótlékot kap, míg a hétvégi túlóráért járó napi juttatás elérheti a bruttó 1667 lejt. A szakorvosoknak járó pluszbér hétköznap bruttó 614 és 860 lej között változhat, a hétvégén, valamint hivatalos ünnepen vállalt ügyeletért pedig napi 1310 lejt fizetnek. Pluszjuttatásban részesülnek a túlórázó rezidensek is, akik attól függően, hogy hányadévesek bruttó 435 és 1147 lej közötti pótlékot kapnak. Az összeget részmunkaidős egyéni munkaszerződés alapján fizetik ki, az ügyelet pedig beleszámít a munkaviszony régiségébe.

A betegellátás összeomlásától tartanak

Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi megyei kórház orvos igazgatója lapunknak arról számolt be: valóban megkötötték az új szerződéseket, az egészségügyi minisztérium pedig vállalta, hogy a pluszkiadásokat kormányzati forrásokból fedezik, a szaktárca nyilvántartásában viszont még nem szerepelnek ezek a tételek. A szakember attól tart, ha a pluszjuttatást novemberben az ígéretek ellenére nem fizetik ki, „becsapják és cserbenhagyják” az orvosokat, akkor összeomlik a betegellátás.

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke ugyanakkor a Krónikának úgy nyilatkozott: az alapellátásban tevékenykedő orvosok vállalkozóként dolgoznak, ezért – bár elégedetlenek a körülményekkel és a finanszírozással – nem tiltakozhatnak, sztrájkolhatnak, csak annyit tehetnek, hogy nem írják alá az egészségbiztosítási pénztár keretszerződését. A csíkszeredai háziorvos rámutatott: ugyan aláírták az év végéig érvényes megállapodást, de továbbra is elégedetlenek több tényező miatt is. Rendszeresen akadozik például az elektronikus kártyák informatikai rendszere, a finanszírozás csökkentése miatt pedig nincs lehetőségük fejlesztésekre, beruházásokra. Szabó Soós Klára attól tart, hogy teljesen ellehetetlenítik az alapellátást, és megpróbálják átjátszani a rendszert a nagy klinikai láncoknak. Bíró Blanka, Kőrössy Andrea


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »