Tiltakoznak a bal-jobb kormány ellen

Tiltakoznak a bal-jobb kormány ellen

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament csütörtöki együttes ülésén a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ionel Ciucă (PNL) vezette nagykoalíciós kormánynak

A Ciucă-kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 318 képviselője szavazta meg. A kabinet parlamenti jóváhagyásához legalább 234 szavazatra volt szükség. A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciucă tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

Az új román kormány csütörtökön lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

Hírdetés

A PNL–PSD–RMDSZ-kormány beiktatása ellen tiltakozott tegnap a Declic közösség több tagja a parlament épülete előtt. Bemutattak egy jelenetet is, amelyben a szereplők Florin Cîţu liberális és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnököt, illetve Klaus Iohannis államfőt ábrázoló maszkot viseltek.

Ugyancsak a PNL–PSD–RMDSZ koalíció létrejötte ellen emel szót egy közös nyílt levélben 17 civil szervezet és közel félszáz közéleti személyiség (de a lista nyitott), akik a Nem hagyjuk el Romániát című állásfoglalásukban arra figyelmeztetnek: a civil társadalom utcára vonul, ha a politikum az ország európai sorsát eddig biztosító ,,vörös vonalakat” lép át.

Az aláírók elképedésüket és undorukat fejezték ki amiatt, hogy még a napi több száz haláleset sem akadályozta meg ,,a többségi szavazás elvének legszégyenteljesebb elárulását 1990 óta”, és traumatikusnak, ,,politikai bányászjárásnak” nevezik az elmúlt hónapokat. A koalíció létrehozói ezzel a kormánnyal valójában visszahelyezték a hatalomba az európaellenes pártot, és szétverték – épp úgy, mint az Iliescut támogató bányászok – azt, ami hetek-hónapok (és ezúttal évek) alatt épült fel azokkal a tüntetésekkel, amelyek európai elköteleződést követeltek Romániának. Kétségbeesésbe hajtották az országot, ismét több százezer fiatal készül kitelepedni, mint a bányászjárások után – írják.

Több más vádat is megfogalmaztak, de azt is kijelentik, hogy nem adják fel, figyelni fognak, és megakadályozzák a ,,veszélyes törvények” bevezetését. Végül ugyanazt követelik, amiért az utcán is tiltakoztak: az igazságszolgáltatás törvényeinek reformját (az MCV jelentései és a Velencei Bizottság határozatai szerint, beleértve a speciális ügyészség felszámolását, és kizárva annak más formában történő újbóli felállítását), a választójogi törvények reformját (kétfordulós polgármesterválasztást), a különnyugdíjak eltörlését, büntetlen előéletű emberekből álló kormányt, az állami intézmények politikamentesítését, hozzáértés és érdem szerint való kinevezéseket, valamint teljes átláthatóságot a közpénzek felhasználásánál.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »