Tiltakozás miatt mégsem lesz kötelező minden bajor állami intézményben kifüggeszteni a feszületet

Tiltakozás miatt mégsem lesz kötelező minden bajor állami intézményben kifüggeszteni a feszületet

A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztériumában megerősítették a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap beszámolóját, amely szerint a pénteken életbe lépő kereszt-kihelyezési kötelezettség nem vonatkozik az egyetemekre és főiskolákra, a múzeumokra és a színházakra.

Ezekben az állami intézményekben nem kötelező, hanem csak ajánlott a kereszt kifüggesztése június 1-jétől

– pontosította a minisztérium a kormány határozatát, miután egyetemi, főiskolai hallgatók, tudósok és művészek is tiltakoztak a kötelezettség ellen.

A Süddeutsche Zeitung idézte a tárca egy szóvivőjét, aki kiemelte, hogy ragaszkodnak a kultúra és a művészet szabadságához, és arra számítanak, hogy a két terület intézményei “biztosan együtt tudnak élni” a kötelezettség bevezetése helyett tett ajánlással.

Hírdetés

A lap egy sor intézmény vezetőjénél érdeklődött arról, hogy miként viszonyulnak a kormány áprilisban hozott határozatához, amely szerint “Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” az állami szféra valamennyi hivatali épületében el kell helyezni egy keresztet, a bejárat térségében, jól látható helyen. Több intézményvezető jelezte, hogy nem hajlandó végrehajtani a határozatot. 

Így például Michael Krüger, a Bajor Szépművészeti Akadémia elnöke közölte:

“nincsen kifogásunk semmiféle kereszttel szemben, de ott kell kifüggeszteni őket, ahová tartoznak: a templomban”.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »