Tilos lesz a fakitermelés a nemzeti parkokban

Tilos lesz a fakitermelés a nemzeti parkokban

Ma a parlamenti képviselők megszavazták a környezetvédelmi tárca egyik legfontosabb törvénytervezetét – a természetvédelmi törvénymódosítást, amely véget vet a nagy területen végzett fakitermelésnek a nemzeti parkokban. A törvényt 72 képviselő támogatta a 135 jelenlévő közül.

Egyes körök igyekezete ellenére sikerült elfogadni a javaslatot, megvalósulnak az első változások a nemzeti parkok védelme érdekében. Hosszú, tizenhét évig tartó semmittevés után sikerült megtenni az első lépést a legértékesebb területeink hatékony védelme érdekében“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A természetvédelmi törvény módosítása a törvényszövegbe építi a nagy felületen végzett fakivágás tiltását a nemzeti parkokban és más értékes területeken. A véletlenszerű fakivágás, amilyet a nyilvánosság is láthatott például az Alacsony-Tátrában, már nemcsak a múlté lesz, hanem törvénytelen is lesz egyben.

Hírdetés

Az új jogszabály az Állami Természetvédelmi Hivatal jogköreit is bővíti. A módosítás szerint az állami természetvédők beleegyezését kell kérni minden olyan tevékenységhez, amelyek veszélyeztethetik a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó akár fakitermelésről, építkezésről, földmunkákról vagy a vízfolyások szabályozásáról.

Jelentős lépésről van szó, ugyanis hosszú éveken át az állami természetvédők csak a legszigorúbban védett, az 5. védettségi fokozatba tartozó területeken tudták megakadályozni a beavatkozásokat. Ilyen terület nagyon kevés van a nemzeti parkokban. Az elfogadott törvénymódosítás azonban további 400 ezer hektár értékes területre vonatkozóan bővíti a természetvédők jogköreit, ez a terület Szlovákia teljes területének 10 százaléka” – magyarázta a miniszter.

A törvénymódosítást sokan az első áttörésnek tartják az értékes szlovákiai területek fokozottabb védelmében, miután hosszú évekig nem volt előrelépés. A javaslat elfogadását támogatta több civil szervezet, és az akadémiai közeg sok képviselője. Ezzel szemben a szavazás előtt egyes körök levélben és személyes találkozókon is igyekeztek arról meggyőzni a képviselőket, hogy ne támogassák a módosítást.

Bár a parlament végül több módosító javaslatot is elfogadott, viszont az semmit sem változtat a természetvédelmi törvénymódosítás átütő jelentőségén.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »