Tillerson megérti, hogy nem tetszik Varsónak a lengyel haláltáborozás, mégsem helyesli, hogy az államfő aláírta az ezt tiltó törvényt

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csalódottságának, ugyanakkor megértésének is hangot adott amiatt, hogy a lengyel államfő aláírta azt a törvénymódosítást, amely szerint büntetőeljárást indíthatnak azok ellen, akik Lengyelországot a nemzetiszocialista Németország tetteiben való bűnrészességgel vádolják.

A latin-amerikai körúton tartózkodó külügyminiszter rövid közleményben reagált arra, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: aláírja a törvénymódosítást.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok csalódott, hogy Lengyelország államfője aláírta a törvényt, amely "büntetni rendeli, ha náci bűnöket tulajdonítanak Lengyelországnak". Tillerson hozzátette: Washington tisztában van vele, hogy a törvénymódosítást még a lengyel alkotmánybíróság megvizsgálja. De "e törvény végrehajtása kedvezőtlenül érinti a szólás és a tudományos kutatás szabadságát" – mondta.

Hírdetés

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: "az Egyesült Államok újra megerősíti, hogy a ‘lengyel haláltáborok’ kifejezés fájdalmas és félrevezető". Washington megítélése szerint e történelmi pontatlanságok megviselik Lengyelországot – amelyet a közlemény "erős szövetségesnek nevez" -, és fel kell vennie a harcot ellenük, de oly módon, hogy közben ne sérüljenek az alapvető szabadságjogok. A közlemény hangsúlyozza, "a megtévesztő nyelvezet legyőzésének legjobb eszköze a nyílt vita, az ösztöndíj és az oktatás".

Rex Tillerson február 1-je óta latin-amerikai körúton van. Látogatásának állomásai: Mexikó, Argentína, Peru, Kolumbia és Jamaica. Valamennyi országban elsősorban biztonsági, energiabiztonsági, valamint gazdasági kérdésekről tárgyal.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »