Tigrist lőtt Dél-Afrikában egy zsigárdi férfi, börtönbe mehet érte

Tigrist lőtt Dél-Afrikában egy zsigárdi férfi, börtönbe mehet érte

Nem mindennapi történetről számolt be a szlovák rendőrség közösségi oldalán. Azt írják, egy zsigárdi férfi, a sajtó előtt sem ismeretlen, neve alapján magyar (származású) Ján Kolozsi dél-afrikai vadásztúrája során illegálisan kilőtt egy tigrist.

A férfit a rendőrség az ökológiai és természetvédelmi bűncselekménnyel foglalkozó hivatala gyanúsította meg, mivel megsértette a védett állatok és növényekre vonatkozó hatályos törvényeket. A bűncselekmény jellege miatt (a tigris ezsmei értéke az illetékes minisztérium szerint 28 ezer euró) egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat a zsigárdi vállalkozó. 

Hírdetés

Talán olvasóinkban is megfogalmazódott a kérdés, mit keres a főleg az Indiai szubkontinensen élő tigris Dél-Afrikában. A faj ugyanis a fekete kontinensen nem fordul elő, Dél-Afrikába éppen természetvédelmi céllal, a faj megerősítése, felszaporítása miatt telepítették be. Kereskedelmi célű vadászata ettől függetlenül tiltott. 

A férfi ráadásul anélkül hozta be az állat preparált tetemét az országba, hogy arra engedélyt kapott volna a környzetvédelmi tárca illetékeseitől. Az állat bundáját (vagy a kitömött állatot) saját otthonában tartotta, mindenféle dokumentáció vagy ilyenkor szükséges igazolás nélkül. A DenníkN tudni véli, hogy Kolozsi (a portál írta meg, hogy róla van szó) tulajdonképpen reklámcélokkal lőtte ki a nagymacskát, hiszen az általa Dél-Afrikába szervezett vadásztúrákat propagálta vele. 

A régióban közismert vállalkozóról korábban az aktuality.sk közölt terjedelmes cikket. Kolozsi, miután az adóhatóság nem hagyta jóvá a szerinte neki járó visszatérítést, beperelte a hivatalt. A bíróságon Gál Gábor, volt most-hidas miniszter cége képviselte őt – írja a DenníkN.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »