Tiborcz István édesanyja is beszállt a család egyik mezőgazdasági vállalkozásába

Tiborcz István édesanyja is beszállt a család egyik mezőgazdasági vállalkozásába

Újév napján alapított új mezőgazdasági céget Tiborcz Eszter, a miniszterelnök vejének nővére. A Velencei-tó mellett fekvő Nadapra bejegyzett Rekettyés-Agro Kft.-ben január végén kisebbségi tulajdonosként jelent meg Dr. Tiborcz Sándor Istvánné, Tiborcz István és Tiborcz Eszter Zsuzsanna édesanyja – írja cikkében a 24.hu.

A lap megkereste Tiborcz Esztert, aki közölte, több mint két évtizede dolgozik főállású mezőgazdasági vállalkozóként, édesanyja kisebbségi tulajdonszerzése a cégben „annak családi jellegét erősíti.”

Mint írta,

célunk, ahogy eddig is, ezt követően is jó minőségű és biztonságos mezőgazdasági alapanyagok előállítása. Olyan magyar és uniós támogatásokat veszünk igénybe, amelyek valamennyi, jogosultsággal rendelkező mezőgazdasági termelő számára elérhetőek.

A lap felidézi, hogy Tiborcz Eszter 2012-ben 157 hektár bicskei föld bérleti jogát szerezte meg az állami földbérleti pályázatokon. Mind a négy beadott pályázata nyert méghozzá olyan módon, hogy az üzleti tervre kapható, szubjektív pontokkal szerezte meg a területeket.

Hírdetés

2015-ben, az állami földárveréseken a szintén Fejér megyei Mányon vett meg 167 millió forintért 166,181 hektár földet.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy a bevásárláshoz az ekkor részben állami kézben lévő Gránit Bank nyújtott segítséget, Tiborcz Eszter ugyanis 167 millió forint hitelt kapott földvásárlásra (öccsével és édesapjával összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak a Gránittól a Fejér megyei földprivatizációra).

A 24.hu rákárdezett a hitelekre, Tiborcz Eszter annyit közölt, hogy a cégük pénzügyi helyzetére vonatkozó információk – ide értve a hitelállományra vonatkozókat is – üzleti titoknak minősülnek.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján közzétett, a mezőgazdasági támogatásokat bemutató összegzése szerint Tiborcz Eszter idén 19,1 millió forint kárenyhítési juttatást kapott, illetve 180 ezer forintot ítéltek meg számára termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatására. A MÁK adatbázisa szerint 2016 óta Tiborcz Eszterhez összesen 135,3 millió forint mezőgazdasági támogatás érkezett uniós, illetve költségvetési forrásból.

Mint februárban megírtuk, Közel 27 millió forinttal támogatták a magyar adófizetők és az Európai Unió Tiborcz István mezőgazdasági tevékenységét 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »