Tiborcz-botrány: az Elios vezetője saját maga alakította a pályázatot

Tiborcz-botrány: az Elios vezetője saját maga alakította a pályázatot

Mint arról tegnap beszámoltunk, a 24.hu birtokába került az Orbán Viktor vejének korrupciós botrányát feltáró OLAF-jelentés. A dokumentum részletesen leírja, a közvilágítás-korszerűsítési projektben részt vevő önkormányzatok, illetve az őket segítő tanácsadó és projektvezető cégek hogyan írták ki úgy a pályázatokat, hogy azokat csak az Elios nyerhesse meg. Az irat feltárja az Elios és a pályázatlebonyolító cégek közötti személyi összefonódásokat is, illetve leleplezi azt a trükköt, hogy a LED-es lámpák élettartamát hogyan hamisították meg annak érdekében, hogy beruházások a minimális megtérülési mutatónak megfeleljenek.

Bár az Elios tegnap délután egy kurta-furcsa közleményben tagadott mindent, és kijelentette, a cég „mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek mindenben eleget téve járt el”, ám a 24.hu csütörtök reggel újabb megállapításokat ismertetett az OLAF-jelentésből. Ebből épp az ellenkezője derül ki: a cég vezetője saját kezűleg nyúlt bele a tenderek kiírásába.

A jelentés Szekszárdra vonatkozó része részletesen taglalja, hogyan szűkítették le a pályázati kiírást annak érdekében, hogy azt csak egy pályázó nyerhesse el: az Elios.

Először is előírták, hogy a kivitelező cégnek az előző két évben legalább 380 millió forint bevétele legyen LED-es közvilágítási megrendelésekből. Másodsorban az előző öt évben legyen legalább négy olyan egymást követő hete, amikor minimum 200 lámpát telepített hetente. Harmadrészt pedig mind a 2455 Szekszárdra telepítendő lámpára részletesen leírtak olyan technikai paramétereke, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel.

Már az OLAF-vizsgálat megindulásakor ismert volt, hogy Hadházy Ákos, aki akkor még Szekszárd fideszes önkormányzati képviselője volt, egy hangfelvételt készített az egyik frakcióülésen. Itt kerül elő Mancz Ivette neve, aki ekkor az Elios (akkori nevén E-OS) közvilágítási üzletágának vezetője, Horváth István akkori polgármester őt hívja fel telefonon, hogy egyeztessen a közvilágítási projektről.

Hírdetés

Hogy ez az egyeztetés már 2012 augusztusában, azaz fél évvel a pályázat meghirdetése előtt megtörtént, azt soha senki, még Pintér Sándor belügyminiszter rendőrsége sem vonta kétségbe, az OLAF-jelentés is tényként kezeli. Tehát már itt megdől az Elios szerdai közleménye. Ám az OLAF-jelentés a szekszárdi pályázattal és a Tiborcz-cég üzletágvezetőjének tevékenységével kapcsolatban számos további visszásságra is felhívta a figyelmet.

Így nyilvánosságra került, hogy Mancz a teljes projekten rajta tartotta a kezét, beleértve a közpénzekről szóló, tehát elvileg független közbeszerzési eljárást is. Így például az OLAF a nyomozás során rátalált egy olyan Word dokumentumra, mely 15 önkormányzat szerződésvázlatát tartalmazta. A fájl létrehozója Mancz Ivette. Találtak több olyan 2013-as e-mailt is, amelyet az előkészítéssel megbízott cégek, a Sistrade, az INS Kft., valamint a Tender-Network Zrt. küldtek egymásnak, de a későbbi nyertes Elios üzletágvezetője, Mancz Ivette is a címzettek között volt.

A személyi összefonódás Orbán vejének üzlettársa barátja és iskolatársa, Hamar Endre révén (aki egyszerre volt a pályázatot előkészítő Sistrade és a pályázatot elnyerő Elios tulajdonosa) már korábban is ismert volt, ám a 24.hu szerint az OLAF olyan bizonyítékot is feltárt, mely szerint Hamar cége megengedte az eliosos Mancz Ivette-nek, hogy a megjelenés előtt módosításokat végezzen a pályázati kiíráson. Az Európai Csalás Elleni Hivatal megállapítása külön kiemeli, hogy 17 önkormányzat pályázati kiírásának sarkalatos részeinél találták meg Mancz Excel-fájlját. Az egyik ilyen rész éppen az volt, amellyel az utolsó pillanatban átírták a már említett belső megtérülési rátákat.

Ezek után meglehetősen furcsa, hogy Pintér Sándor rendőrsége nem talált kartellezésre utaló jelet a másfél éve lezárt nyomozás során .


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »