Theresa May is fenntartja az Amerikával ápolt "különleges viszonyt"

Az új brit miniszterelnök reméli, hogy országa pozitív tárgyalásokat tud folytatni az Európai Unióval a közösségből való távozásról, de időre van szüksége a felkészüléshez. Erről Theresa May Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét tájékoztatta csütörtökön, telefonon – közölte a szóvivője.

„A miniszterelnök elmagyarázta, hogy Londonnak némi időre van szükség a felkészüléshez, és reméli, hogy a tárgyalások hangneme építő és pozitív lesz. A megbeszélés során támogatásáról biztosította Julian King új brit uniós biztost", akit a múlt héten jelölt ki a posztra az elődje, David Cameron – mondta a szóvivő.

A brit vezető beszélt csütörtökön Barack Obama amerikai elnökkel is. Hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia fenn akarja tartani a két ország különleges viszonyát és a brit partnerséget a hírszerzési adatok megosztásában. London kulcsfontosságú partnere akar lenni az Egyesült Államoknak a globális ügyekben, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet és a biztonsági kérdéseket – tette hozzá.

Obama üdvözölte az új brit kormányfőt, és ő is megerősítette elkötelezettségét a különleges kapcsolatok mellett – mondta az elnök szóvivője.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »