The Economist: a hrivnya a világon a legalulértékeltebb pénznem

Az ukrán valuta árfolyama 68,8 százalékkal van alulértékelve, ami jelenleg a legmagasabb mutató a világon más valutákkal összehasonlítva – derül ki az Economist legújabb Big Mac indexéből.

A jól ismert Big Mac index a közhiedelemmel ellentétben nem a hamburgerről szól, hanem valójában egy mókás útmutató arra vonatkozóan, hogy az egyes devizák mennyire vannak a “helyes” szintjüknél, mennyire alul- vagy túlértékeltek. Ennek elméleti alapja a vásárlóerő-paritás (PPP), vagyis az a gondolat, hogy hosszú távon az árfolyamoknak afelé az arány felé kellene haladniuk, ami kiegyenlítené a vásárlói kosárban lévő árucikkek és szolgáltatások árát szerte a világon. A piaci árfolyamnak megfelelően egy hamburger 44 százalékkal olcsóbb Kínában, mint Amerikában. Más szóval, a nyers (egyéb hatásokat nem figyelembe vevő) Big Mac index arra utal, hogy a jüan 44 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben. De már régóta figyelmeztettek az elemzők, hogy az olcsó hamburgerek Kínában nem bizonyítják, hogy a jüan erősen alulértékelt lenne. Az átlagáraknak a szegény országokban alacsonyabbaknak kell lenniük, mint a gazdag országokban, mert a munkaerő költsége is alacsonyabb.

A The Economist értékelése alapján a legjobban felülértékelt nemzeti valuta a svájci frank, melynek árfolyama 30,8 százalékkal van túlértékelve.

A három leginkább alulértékelt valutához tartozik még a malajziai ringit (60,6%), és az orosz rubel (34,2%) – tudatja a Korrespondent.net.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hrivnya, hrivnya árfolyam, Ukrajna, ukrán gazdaság, pénzügy, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »