Tévében elhangzott nyilatkozatot tagadott le az államtitkár

Rokonok? Ezzel a rövid és tömör címmel kapott Matolcsy György azonnali kérdést az MSZP-s Bárándy Gergelytől. A jegybankelnök a korábbi hetekben nem ment be a parlamentbe válaszolni, elvileg ma sem kötelező még elmennie, de ha ma nem válaszol személyesen, akkor a jövő héten már mindenképp ott kell lennie az ülésen.

Az MNB ügyei szóba kerültek már napirend előtt is. Az MSZP-s Tóth Bertalan beszélt arról, hogy szerinte ez minden idők legnagyobb jegybanki botránya, amelynek a kárai most még nem felmérhetőek. Azt is botrányosnak nevezte, hogy Lentner Csaba, az egyik alapítvány kuratóriumi tagja az Echo TV-ben azt mondta:  Tállai András államtitkár erre igazán meglepő választ adott: szerinte meg kell nézni, hogy pontosan mit mondott, ő megnézte, és nem volt szó ilyesmiről. (Lentner egészen pontosan azt mondta: “Az ellenzéki pártok – ha sikerül ennek a gazdaságpolitikának a közhitelességét megingatni – akkor való igaz, 2018-ban célt érhetnek. Nyilván mi azon dolgozunk, hogy ez ne sikerüljön. (…) A közgondolkodást kell ahhoz megváltoztatni – de országos szinten –, hogy az emberek elfogadják, elhiggyék, tudomásul vegyék és akarják ezt a fajta gazdaságpolitikai tevékenységet”.)

De ugyanezt a témát hozta fel napirend előtt a jobbikos Volner János is. Szerinte az is kétséges, hogy az MNB a törvények szerint jár-e el, de ha ez így is van, akkor is önmérsékletet kell tanúsítania a kormányoldalnak, mert ők hozták a túl laza törvényeket.

Több képviselő megpróbálja kérdezni Orbán Viktor t is. A jobbikos Volner János például arról, hogy kicsoda Habony Árpád, az LMP-s Ikotity István pedig arról, minek kéne történnie, hogy Farkas Flóriánt kirúgják.

Ezek után több törvényjavaslat vitáját tartják meg. Előbb a jövő évi vizes vb-hez kapcsolódó létesítményfejlesztések törvényét írják át, majd jöhet a nap legfontosabb javaslata: az Uber betiltását lehetővé tévő törvény. Ezek után két, energetikai tárgyú törvényjavaslatot vitatnak meg, majd a határon lefolytatott menekültügyi eljárás széles körű alkalmazhatóságához szükséges törvénytervezettel zárják a napot.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »