Tetemesen csökkenhet az őstermelők száma

195 ezren érvényesítették őstermelői igazolványukat, a határidő ma járt le. A miniszter egyelőre nem kommentál. Az agrárkamara az érvényesítéssel a feketézőket szeretné kiszűrni.

Érvényes őstermelői igazolványa van, nem tart az ellenőrzéstől, mondja egy pécsi kofa. Március 21-én járt le az új igazolványok igénylésének, illetve a korábbiak érvényesítésének határideje. Ez alól csak azok kivételek, akik az elmúlt 2 évben váltották ki okmányukat, nekik október és december között kell új igazolványt igényelni.

Vasárnapig 195 ezren érvényesítették őstermelői igazolványaikat. „Akinek volt hatályos igazolványa, őneki érvényesítenie kellett a mai napig, akinek pedig lejárt a hatálya is, mert 3 évvel ezelőtt váltotta ki az őstermelői igazolványát, őneki egy új igazolványt is kellett igényelnie. Tehát ezidáig 195 ezren tették ezt meg. Akinek pedig a hatálya lejárt az őstermelői igazolványuknak, ők jelenleg egy ideiglenes igazolványt kaptak, ami szintén papíralapú, viszont egy A4-es papír formátumú igazolvány. Ők pedig a nyár második felében fogják megkapni a kártyaalapú igazolványokat” – nyilatkozta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.

Az eddigi adatok alapján több tízezerrel csökkenhet az őstermelők száma. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nem kommentál:

„– Korai még ezzel kapcsolatban bármilyen állásfoglalás.

– Egyébként…
– Ne haragudjon, utcán, így menet közben nem nyilatkozom…
– Meg is állhatunk…”

Az igazolványcserével és a régi okmányok érvényesítésével az agrárkamara azokat a feketézőket szeretné kiszűrni, akik nem foglalkoznak termeléssel, hanem adócsalásra használják az igazolványt. A tervek szerint egy olyan mobiltelefonos alkalmazás is készül, amelynek segítségével a vevők is pillanatok alatt utánajárhatnak majd annak, hogy a piaci kofák a nagybanin szerezték-e be árujukat, vagy ők termesztették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »