Tetemes kártérítést ítéltek meg egy váradi nőnek kórházi fertőzés miatt

Tetemes kártérítést ítéltek meg egy váradi nőnek kórházi fertőzés miatt

Premiernek számító ítélet született Nagyváradon: 50 ezer lejes kártérítést kap egy nő, aki a bihari megyeszékhely sürgősségi kórházában kapott súlyos fertőzést szüléskor.
A nő még 2013-ban szült császármetszéssel a Körös-parti egészségügyi intézményben. Előtte nem voltak egészségügyi problémái, de a beutalás idején elvégzett analízisek kimutatták, hogy staphylococcus-fertőzést kapott.

Hírdetés

Állapota csak öt hónappal a szülés után kezdett javulni, miután egy másik kórházban megműtötték.

A nő 2016-ban beperelte a nagyváradi kórházat. Mint ügyvédje a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta, a fertőzés nagyon veszélyes volt, megtámadta a belső szerveit is. „Egy édesanyáról beszélünk, aki akkor szült. Akadályoztatva volt a szoptatásban, s még abban is, hogy ölbe vegye a gyermekét” – magyarázta a páciens jogi képviselője.

A bíróság az incidens után két évvel most jogerősen 50 ezer lej kártérítés kifizetésére kötelezte az egészségügyi intézményt. Egyébként egy február elején készült, a múlt héten közzétett felmérés szerint a kórházi fertőzések is szerepelnek a három legfőbb probléma között, amelyek az emberek eszébe jutnak a romániai egészségügy kapcsán a kenőpénzen és a pénzhiányon kívül. Amint arról korábban beszámoltunk, a 2015-ben Bukarestben, a Colectiv nevű szórakozóhelyen bekövetkezett tűzvész halálos áldozatainak jelentős része nem a tűzben halt meg, hanem később, kórházi fertőzések nyomán.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »