Tesztelés Mátyusföldön: az önkormányzatok megoldják

Tesztelés Mátyusföldön: az önkormányzatok megoldják

Egyre több település szorgalmazza az állandó mintavételi pontok kialakítást. A mátyusföldi Feketenyéknek és Nagyfödémesnek is sikerült tesztállomásokat kialakítani. Feketenyéken december közepe óta tesztelnek ingyenesen szinte állandó jelleggel. Nagyfödémesen január 14-én nyílt mintavételi pont, a nagyközség kultúrházában tíz euróért teszteltethetik le magukat az emberek. A napokban további mátyusföldi községek nyitnak majd saját mintavételi pontokat.

December óta tesztelnek sikeresen a mátyusföldi kisközségben, Feketenyéken. A falu lakosai örülnek annak, hogy lehetőségük van az egészségügyi állapotuk folyamatos ellenőriztetésére. A Feketenyéken működő nagyvállalat, a Delta Stone vezetősége is vásárolt teszteket és az önkormányzat által kialakított tesztelői csapat segítségével már többször is leteszteltette az alkalmazottait.

Csady Zsuzsától, a falu polgármesterétől megtudtuk,

Feketnyéken igazán rugalmasan működik a tesztelés, fontosnak tartják, hogy az esetlegesen pozitív betegeket gyorsan ki tudják szűrni és karanténba helyezni, mielőtt végigfertőznének másokat is.

A falu vezetője rendkívül hálás a feketenyéki ápolóknak, az orvosnak és az önkormányzatnak, hogy bérmentve, természetességgel segítik a falu lakosságát, zokszó nélkül jönnek segíteni, amikor kell. Elmondta, a falunak így elsősorban csak veszélyes hulladék elszállítása kerül pluszkiadásba. 

Feketenyéken két telefonszámon lehet bejelentkezni az ingyenes antigén tesztelésre, a polgárokat sms-ben, vagy telefonhívás során értesítik, mikor áll rendelkezésre a mintavételi bizottság. A polgármestert épp akkor kaptuk telefonvégre, mikor szombat délután négykor a kultúrházat zárta, ahol két órán át teszteltek. Elmondta, 39 embert teszteltek, ketten lettek pozitívak.

„Az önkormányzat számára az is nagyon fontos, hogy az idős embereket is állandóan tudjuk tesztelni, így ők is nyugodtabbak. Holnap meg a Jednotás dolgozók jönnek tesztre” – magyarázta a polgármester, hozzátéve, a környéken szinte egyetlen faluként nyitották meg az óvodát, a 47-ből 18 gyerekkel, és nem csak a kritikus infrastruktúrában dolgozók gyermekei számára, bárki hozhatja óvodába gyermekét. Az óvodanyitás előtt minden szülőt kötelező jelleggel teszteltek le.

Hírdetés

Állandó mintavételi pontot alakítottak ki csütörtöktől a Galántai járásbeli Nagyfödémesen is. A nagyközség kultúrházában ezentúl munkanapokon, reggel nyolctól délig, majd egy órától este ötig tesztelik antigén teszttel az embereket. A szolgáltatás itt nem ingyenes, a tesztelésért tíz eurót fizetnek az emberek.

Farkas Zsolt, a falu környezetvédelmi osztályának vezetője elmagyarázta, hogy ebből az összegből fizetik a mintavételi bizottságot, a kellékeket, a veszélyes hulladék elszállítását és szükség esetén a teszteket is, mert abból már a járási hivatal nem tud elegendőt nyújtani ingyenesen. A koordinátor azonban elmondta, épp egy minisztériumi pályázaton dolgoznak, amelynek értelmében talán február elsejétől ingyenessé tudnák tenni a tesztelést a faluban, ha a közeli Jóka és Jánosháza is csatlakozik. Az óvoda alkalmazottait, és az egészségügyben dolgozó szülőket ingyenesen tesztelik itt is – magyarázta.

Az óvodát csak a szülők tesztelése után nyitották meg, szerdán harminc százalék fenn is akadt a rostán. Így Farkas Zsolt és az óvoda igazgatója, Manó Ivett is örül annak, hogy elkezdtek tesztelni a faluban. A koordinátor elárulta, csütörtökön 122, pénteken 191 embert teszteltek

Nádszeg polgármestere, Kacz Éva az önkormányzattal karöltve már minden szükséges engedélyt beszerzett ahhoz, hogy állandó mintavételi pontot alakítsanak ki a nagyközségben. Most azonban kivárnak, lesz -e országos tesztelés, annak a döntésnek függvényében alakítják tovább a menetet.

Kacz Éva elmondta,

a falu nagy, sok a vállalkozó, sok az üzlet, mindenki nyugodtabb lenne, ha helyben tesztelhetnének, de mind ezidáig nagyon nehéz volt tesztet szerezni. A pénteki nap folyamán sikerült 500 tesztet szereznie a járási hivataltól, így a jövő hét folyamán mindenképpen letesztelik a nagyvállalkozókat, a posta-, a hivatal alkalmazottait, a tanárokat, a Jednota és a Tesco dolgozóit.

„Ha lesz országos tesztelés, nem nyitunk állandó mintavételi pontot, ha nem lesz, akkor a helyi kultúrházban berendezünk egyet. A szolgáltatás fizetős lesz. Két munkanap lesz arra, hogy bárki leteszteltethesse magát, egy munkanap pedig a hivatalok, üzletek, oktató-nevelő intézmények dolgozóinak” – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, elsődleges célja, hogy a nádszegiek tudják teszteltetni magukat helyben, de a jogszabályok értelmében senkit nem szabad elutasítaniuk, azt azonban nem vennék szívesen, ha három járásból (GA,SA,DS) jönnének az emberek a járáshatárok mentén fekvő Nádszegre teszteltetni. A polgármester azért tenné fizetőssé a szolgáltatást, mert mint mondja, nem tudnak korlátlan mennyiségben tesztet igényelni a járási hivataltól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »