Testvérvárosi szerzõdést kötött Budapest és Székelyudvarhely

Testvérvárosi szerződést kötött csütörtökön Budapest és Székelyudvarhely – közölte a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A dokumentumot a székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepi, rendkívüli ülésén írta alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere, és Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere.

A szerződés értelmében a két város többek között a kulturális élet, a kulturális örökségvédelem, a gazdaság és a turizmus területén kívánja fejleszteni kapcsolatait, kiemelten kezelik továbbá az ifjúsági és sportkapcsolatokat.

Ünnepi beszédében Tarlós István megemlítette, hogy Budapesten az Országházon is és a főpolgármesteri hivatalon is ott leng a székely zászló, és semmilyen hatalmi szó nem távolíthatja onnan el. A főpolgármester elmondta, büszke arra, hogy óbudai polgármesterként Csíkszeredával, Budapest főpolgármestereként pedig Székelyudvarhellyel kötött testvérvárosi szerződést.

Tarlós ugyanakkor elmondta, hogy a Székelyudvarhellyel kötött szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd a két város határain. Budapest főpolgármestere elmondta: elsősorban lelki és érzelmi kötelékként tekint a szerződésre, hangsúlyozta, hogy ennek megkötését Budapest kezdeményezte.

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként júniusban polgármesterré választott Gálfi Árpád kivételes örömnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő írhatta alá a szerződést a székelyudvarhelyiek nevében.

Gálfi szerint “kegyelmi állapotként éljük meg, hogy Peking, New York, Bécs, Berlin vagy Lisszabon mellett Székelyudvarhely is Budapest testvérvárosa lehet. Mégis – úgy érzem – lelkiekben sokkal nagyobb jelentősége van ennek a kapcsolatnak – Budapest számára is -, mint bármely más testvérvárosa esetében”.

Az ülésen a testvérvárosi kapcsolatok kialakításának a kezdeményezője, Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is felszólalt. Úgy vélte, a szerződés által “a székely főváros és a nemzet fővárosa” erősítette meg hivatalosan is a testvéri köteléket. Szász Jenő ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket, hogy most már csak a székelyudvarhelyieknek kell elhinniük, hogy településük a székely főváros. (mti, közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »