Testvérközösség kialakításán dolgoznak Kolozsvár és Budapest II. kerülete között

Testvérközösség kialakításán dolgoznak Kolozsvár és Budapest II. kerülete között

Szorosabbra fűzte, hivatalos megállapodással is megerősítette együttműködését Budapest II. kerületének önkormányzata és a kolozsvári magyar közösséget képviselő néhány szervezet: a Vallásszabadság Háza, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, a Kincses Kolozsvár Egyesület, illetve az Romániai Magyar Könyves Céh – erről számoltak be az illetékesek a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett sajtótájékoztatójukon.

Gergely Balázs, Láng Zsolt, Gulyás Gergely, Dolhai István és Nagy PéterGergely Balázs, Láng Zsolt, Gulyás Gergely, Dolhai István és Nagy Péter

Ahogyan fogalmaztak: 10 évvel ezelőtt kezdődött a kapcsolat, amely 4 évvel ezelőtt vált komolyabbá, és idén már hivatalosan formát is öltött, és a jövőben tovább szeretnék erősíteni a közösségek közötti kapcsolatot, Kolozsvárról további civil szervezetekkel, egyházi és oktatási intézményekkel szeretnék bővíteni a megállapodók körét.

“Úgy gondoltuk, hogy testvérközösségi kapcsolatot kellene kiépíteni Kolozsvár és Budapest nem csak méretében legnagyobb, hanem kulturálisan is jelentős kerülete, a II. kerület között. Erre hivatalos szinten Kolozsvár nem volt vevő. Ezen viszont túl tudtunk lépni, mert végül is közösségek között próbálunk kapcsolatot teremteni. Júniusban voltunk a kerület napjain, amikor hivatalosan is együttműködési megállapodást írtunk alá. Ez folytatódik és bővül is a jövőben” – vázolta a helyzetet Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület vezetője, hozzátéve, hogy egyszerűen úgy fejlődött a kapcsolat, hogy egy idő után már nem is látták szükségét, hogy a városvezetésen keresztül kössenek kapcsolatot. “Ebben látom az autonómiának a lényegét, hogy gondolkozzunk autonóm módon, cselekedjünk autonóm módon” – mondta még Gergely.

Hírdetés

“Azt a fajta együttgondolkodást szeretnénk segíteni, erősíteni, ami leginkább a kultúrán és a művészeteken keresztül mai napig él, és összeköt bennünket a határ ezen és túl oldalán” – mondta a megállapodásról Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere. Budapest II. kerülete a főváros budai oldalán, hegyes-dombos területen fekszik, de ugyanakkor közel a belvároshoz. Olyan területek tartoznak hozzá, mint Magyarország egyik legnagyobb presztízsű lakóövezete, a Rózsadomb.

“Aligha bizonyíthatja bármi annál jobban a Kolozsvári Magyar Napoknak a helyét, elismertségét, hogy Budapest kerületei is keresik vele az együttműködést. Szerintem példaértékű ez az együttműködési kezdeményezés, amely a II. kerület és a Kolozsvári Magyar Napok között létrejött, és ez tovább fogja gazdagítani a programot” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, a II. kerület egy részének országgyűlési képviselője, utalva arra, hogy augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat kapott a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület.

Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója és Nagy Péter, a Vallásszabadság Házának kultúraszervezője arról beszéltek, hogy még inkább szeretnék elmélyíteni a két közösség között kapcsolatot, szeretnék, ha minél több civil és egyházi szervezet összekapcsolódna.

A II. kerület és Kolozsvár kulturális kapcsolatának korábbi eredményei voltak például Varró Dániel 2016-os könyvbemutatója Kolozsváron, majd 2017-ben Nyáry Krisztián Így szerettek ők színpadi adaptációjának bemutatási. Ennek az együttműködésnek az eredményeképpen jutott el 2018-ben Kolozsvárra a Szindra Társulat előadásában a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. darab, Piros Ildikó színművésznő Szabó Magda estje, Bagdy Emőke pszichológus boldogságkeresésről szóló előadása és Kovács Ákos önéletrajzi könyvének bemutatója az énekes, dalszerző jelenlétében, illetve ennek köszönhetően léphetett fel a Vallásszabadság Házában a Magyar Kultúra Napján Eperjes Károly önálló estjével. A Marczibányi Téri Művelődési Központban idén tavasszal az Idea Könyvkiadó támogatásával Czire Hanga Debóra Félutasok című könyvét mutatták be, de Bogdán Zsolt is fellépett már ott az Ady-estjével. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »