Testi érintkezéssel terjed a majomhimlő

Testi érintkezéssel terjed a majomhimlő

Terjed a majomhimlő Európában. A fiatalabbak vannak a leginkább kitéve a fertőzés kockázatának. A betegség után hosszú ideig hegek maradnak a bőrön – állítja Krčméry professzor.

Európa-szerte terjed a majomhimlő, figyelmeztetnek a szakértők. Már néhány kilométerre a határainktól, a szomszédos Ausztriában is megjelent a betegség.

Vladimír Krčméry orvosprofesszornak már a korábbi időkből is vannak tapasztalatai ezzel a betegséggel kapcsolatban. A majomhimlő szerinte inkább a himlőhöz hasonlít, és nem az általunk jobban ismert bárányhimlőhöz.

Ahogy a nevében is benne van, a majomhimlő a majmokkal való érintkezés útján terjed át az emberre. Főként a szubszaharai Afrika van kitéve a fertőzés veszélyének.

Sajnos az utazókat senki sem figyelmezteti egy szafari előtt, hogy ne etessék a majmokat és ne is közelítsenek hozzájuk. Így nem tudhatják, hogy milyen kockázatoknak vannak kitéve. A majmok szívesen közelítenek az emberekhez, de meg is haraphatják vagy megkarmolhatják az embert, és megtörtént a baj. A majomhimlőn kívül számos más fertőzést terjeszthetnek.”

– állítja professzor, akit az afrikai útjain szerencsére többször is figyelmeztették a helybéliek, hogy mennyire veszélyesek lehetnek a majmok. Mivel a majmok a legközelebbi rokon főemlősök, sok, az embernél is előforduló betegség megtalálható náluk is. Abban is hasonlítanak hozzánk, hogy szeretik az emberek társaságát.

Mindent ellopnak az embertől, ami csillog. Leszedik az órát a kezéről, vagy a kamerát a nyakából. Ha az ember megijed és védekezni kezd, akkor támadnak. Jobb elkerülni a velük való érintkezést a szafarikon is. Csak távolról ajánlatos őket figyelni, zárt ablakon keresztül”

– tanácsolja a professzor, akinek 2004-ben Dél-Szudánban már voltak majomhimlős páciensei, akik a partnereiktől fertőződtek meg. A betegségük lefolyása nem volt könnyű. A testükön fájdalmas kiütések jelentek meg.

Amikor a hólyagok kifakadtak, a vérzést nem lehetett megállítani. A betegek úgy néztek ki, mintha megkorbácsolták volna őket. Végül bele is haltak a betegségbe. Egyáltalán nem veszélytelen betegségről van tehát szó”

– emlékezik vissza a professzor.

A majomhimlő Afrikában is csak szórványosan fordul elő. Évente nagyjából száz esetet regisztrálnak ott, és a betegek túlnyomó többsége felépül.

Miután a varasodás letisztul, hosszú ideig hegek maradnak a bőrön. Ebben is különbözik a majomhimlő a bárányhimlőtől, amely sokkal enyhébb lefolyású.”

– tette hozzá Krčméry professor.

A majomhimlő az elmúlt hetekben több nyugat-európai országban is megjelent. Az Egyesült Államokból is érkeztek hírek megbetegedésekről. A szakértők szerint nem árt az óvatosság, de járványveszély nem áll fenn.

Hírdetés

A koronavírustól eltérően a majomhimlő nem légúti fertőzéssel, hanem a himlőhöz hasonlóan testi érintkezéssel, például kézfogással vagy testnedvek útján terjed. Így sokkal könnyebb elkerülni az olyan fertőzött személyt, akin láthatóak a tünetek”

– állítja Krčméry professzor.

Míg Közép- és Nyugat-Afrikában főként a majmok és a rágcsálók terjesztik a betegséget, máshol főként a homoszexuális férfiak érintkezésével terjed, de el lehet kapni a betegséget a fertőzött ruha vagy ágynemű érintésével is – tudtuk meg Peter Sabaka pozsonyi infektológustól, aki azt is elmondta, hogy a majomhimlő az egész szervezetre hatással van, de leginkább a bőrt támadja meg.

Hólyagok keletkeznek a bőrön, amelyeket először áttetsző folyadék tölt ki. A hólyagok idővel szikkadni és gennyesedni kezdenek, majd a teljes kiszáradásuk után a varasodások leesnek, ami a betegség végét jelzi.”

– mondta az infektológus, hozzátéve, hogy a majomhimlő általában sokkal enyhébb lefolyású, mint a himlő.

A himlő a betegekkel való érintkezés útján a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül terjed. A szaunák vagy a wellness is kockázatos helyek, mert a vírus a párás helyeket kedveli, ahol nem veszélyezteti a kiszáradás.”

– tette még hozzá.

A majomhimlő lappangási ideje nagyjából egy-két hét. Először néhány napig a szokásos influenzatünetekkel jelentkezik, amilyen például a láz vagy fejfájás, majd megjelennek a hólyagok is a bőrön. A beteg addig fertőző, amíg hólyagok vannak a testén.

A szakértők szerint a majomhimlő azért terjed az utóbbi időben Európában, mert a koronafertőzéssel kapcsolatos óvintézkedések feloldása után sokan útra keltek, hogy új helyeket fedezzenek fel. Főként a nyár, a fesztiválok és a fiatalok tömegrendezvényeinek időszaka lehet még majd kiváltképp veszélyes.

A majomvírus-fertőzésnek veszélyének leginkább a 40 év alatti korosztály van kitéve, és akik nincsenek beoltva himlő ellen. Mert nem kizárt, hogy a himlő elleni oltóanyag a majomhimlő ellen is véd.

Száz százalékra nem tudjuk, de mindenképpen jobban védve van az, aki be van oltva himlő ellen, mint az, aki nincs”

– mondja Krčméry professzor.

A himlőt a hetvenes évek végén sikerült felszámolni. Azután már nem volt értelme a himlő elleni oltásoknak.

Két vírusminta létezik, az egyik Oroszországban, a másik az Egyesült Államokban. Ezek alapján lehet a majomvírus elleni oltóanyagot előállítani”

– tette még hozzá professzor.

Peter Sabaka szerint a katonai raktárakban Szlovákiában is vannak olyan gyógyszerek, amilyenek az Egyesült Államokban. Ezekkel elejét lehet venni a vírusfertőzésnek.

Egyetlen cég sem forgalmazza ezeket a gyógyszereket. Amin könnyen lehetne változtatni”

– állítja az infektológus.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »