Tessék választani

Tessék választani

Nem lehet könnyű mostanság (sem) szlovák szavazónak lenni. Elnézve a szlovákiai pártkínálatot, ebihal legyek, ha tudnám, kit válasszak, már ugye, ha szlovák lennék. A piros sarokban az utóbbi időben úgy tűnik ismét csúcsformában lévő Robert Fico, a kék sarokban meg ki is?

A szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választás egyik paradoxona, (van belőle jópár), hogy a parlamenti ellenzék legerősebbnek látszó ellenfele egy parlamenten kívüli párt, a Progresszív Szlovákia. Ha mindez nem lenne elég, további fővakarásra ad okot, hogy az említett párt mindennemű karizma nélküli elnöke helyett a képzeletbeli ringben Ficóval szemben sokkal inkább Zuzana Čaputová államfő áll. Tehát valaki, aki nem is indul a választáson.

Bonyolult? Biztosan a szlovák politika magas színvonala indokolja. Az exminiszterek és miniszterelnökök mindezt az utcán rendezik le néhány jólirányzott rúgással. A nép meg éljenez – valaki a hős ellenállót ünnepli, valaki az ököljogot érvényesítőt. Vitakultúra csata előtt…

Élő szövet(ség) a fémvázon

Aki menni akar, fel kell segíteni rá a kabátot, vagy épp a köpönyeget, forgassa csak tovább máshol. Egy párt létjogosultságát egyébként is elsősorban az egyes választásokon elért eredményeken keresztül kell mérni, márpedig a Szövetség mögött igaz csak egyetlen, de minden szempontból sikeres választás áll, jelesül a helyhatósági és megyei választások. Legtöbbször, nagyon helyesen, a felvidéki magyar sokkal igényesebb, épp ezért kritikusabb is a magyar párt irányában, mint bármely szlovák formáció iránt. Pusztán az újra ki-be lépkedők miatt nem szavazni a Szövetségre nem logikus lépés, hiszen nem nagyon találni a szlovák politikában olyan pártot, amely megalakulása óta változatlan formában működne. Épp ellenkezőleg, a honi politika sajátja, hogy az egyes pártokból újabb és újabb formációk szakadnak ki. Minden parlamenti választásra jut néhány újabb egyszerhasználatos tömörülés.

Te mondd, hogy Ficóval soha, a te hangod mélyebb

Érdekes megfigyelni, a szlovák pártok és sajtó igyekezetét, hogy lehetőleg minél korábban és minél határozottabban mondassák ki a versenyzőkkel, ezzel vagy azzal soha nem mennének kormányra. Ez az a játék, amiben a jövőben a magyar pártnak egyáltalán nem szabadna részt vennie. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a miniszterelnököt a következő néhány évben még nem mi adjuk.

Hírdetés

Arról sem mi döntünk, hogy Robert Fico kormányfőként tér-e vissza októberben. Magyarként nyugodt szívvel hagyhatjuk ezt a döntést szlovák polgártársainkra. Meccseljék le, a Szövetségnek pedig ott kell lenni, és pontos és világos elképzelésekkel érkeznie a tárgyalóasztalhoz a leendő kormánypártokkal. Az utóbbi évtizedekben épp elég ígéretet hallottunk a szlovák pártok részéről, ideje behajtani őket.

Szükségből erényt kovácsolni

A gyűjtőpárt lényege, hogy egymástól teljesen eltérő világlátású személyeket tömörít. Így viszont az ideológiai vitákat is szükségszerűen már házon belül le kell folytatni egy-egy javaslat kapcsán. Minden a Szövetség által beterjesztett anyag eleve kompromisszum szülte javaslat lesz, így valószínűleg egy koalíciós kormányon, amelyben szintén jelen vannak ugyanazok a nézetkülönbségek, is könnyebben megy át. Ha okosan használjuk, a szerteágazó látásmód, összetartó hatást is kiválthat. Épp elég régóta nézzük, mit tud a szlovák parlament nélkülünk, ideje lenne megmutatni, mit tudna elérni velünk.

Forradalmi párbaj

Biztosan emlékeznek a Baradlay-fivérek forradalmi párbajára, az nyer, aki előbb ér fel a várba. Szeptember 30-án települési és járási párbajokra lenne szükség, az nyer, ahonnan a legtöbb magyar szavazat érkezik.

Az esély valós, ahhoz, hogy ismét legyen magyar parlamenti képviselet, minden falura szükség lesz, de a városok nélkül biztosan nem sikerül. Mérkőzzön meg egymással Dunaszerdahely és Komárom, Nagymegyer és Bős, Ógyalla és Gúta. Nemes verseny lenne egy magasztos cél érdekében.

Többségi lehetőség-kisebbségi kötelesség

Nem könnyű mostanság a szlovák pártokból választani. De hála Istennek nekünk nem is kell. Csak szavaznunk kell, azt viszont muszáj. Többségi helyzetben a választójog pusztán lehetőség, számbeli kisebbségben egymás iránti felelőségünkből származó kötelesség. Tessék választani!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »