Terrortámadás Srí Lankán szállodák és katolikus templomok ellen

Három keresztény templom és négy szálloda ellen követtek el robbantásos támadást húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán. A merényletben legkevesebb 180 ember meghalt, további több mint 450-en pedig megsebesültek. A halálos áldozatok között legalább 35 külföldi van.

A hat robbantást szinte azonos időben követték el, egy továbbit pedig néhány órával később. Öt támadásra a fővárosban, Colombóban került sor: négy luxusszállodában és a Szent Antalról elnevezett katolikus templomban. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában követték el, olyan időpontban, amikor a húsvétvasárnapi mise miatt sokan tartózkodtak ott. A merényletek következtében sokan súlyosan sérültek, többen válságos állapotban vannak.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel, ott az étteremben helyeztek el a pokolgépet. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy a Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem tudni, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban az első jelentések szerint két halálos áldozat van.

Hírdetés

A terrortámadást egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára. Az események miatt Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát és aljas támadásnak nevezte a támadásokat. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének. Külföldről sorra érkeztek a részvétnyilvánítások és a robbantásokat elítélő nyilatkozatok, valamint a segítségnyújtásra vonatkozó felajánlások.

A polgárháború vége óta nem történt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresek a feszültségek. A keresztények elmondták, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan eset történt, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. De sor került összetűzésre a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

„Elsősorban ki kell fejeznünk együttérzésünket a hitük megvallása közben életüket vesztett áldozatok családjai felé. A mai robbantások is alátámasztják a szomorú tényt, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás, minden öt olyan ember közül, akit a vallása miatt üldöznek, négy keresztény. A kereszténydemokraták elutasítják az erőszak minden formáját és a képviselőkön keresztül a békés, igazságos társadalmak építésén dolgoznak. A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, a megváltás és a feltámadás örömhírét hirdeti. A brutális támadások emlékeztessenek mindenkit arra, hogy együtt kell fellépnünk az értelmetlen, mások szabadságát korlátozó terrorral szemben!” – áll a közleményben.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »