Terrorsejt követhette el az amerikai robbantásokat

Elfogató parancsot adott ki a New York-i rendőrség hétfőn egy 28 éves férfi, Ahmad Khan Rahami ellen, akinek a gyanú szerint köze lehet az amerikai metropoliszban hét végén történt, 29 embert megsebesítő robbantáshoz.

J. Peter Donald rendőrségi szóvivő a közösségi médiában fényképet tett közzé a gyanúsítottról. Bill de Blasio New York-i polgármester a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a körözött férfinél fegyver lehet, és veszélyes.

Ahmad Khan Rahami afgán származású és a New Yorkkal szomszédos államban, New Jersey-ben él, ahol szombaton csőbomba robbant egy futóversenyen, vasárnap este pedig öt gyanús eszközt találtak egy vasútállomás közelében, egy hátizsákban. A belbiztonsági minisztérium egyik illetékese közölte: a New Yorkban és New Jerseyben történt robbanás kapcsolatban állhat egymással. New York állam kormányzója pedig arról beszélt: terrorcselekmény történt, melynek külföldi szála is lehet.

A két állambeli robbantásos merényletek utáni nyomozás során a bűnüldözési tisztviselők azt is bejelentették, hogy ugyanaz a terrorsejt lehet a felelős a támadásokért. Az Afganisztánból érkezett, amerikai állampolgársággal is rendelkező Ahmad Khan Rahamit már üldözi a rendőrség, arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a férfi rendkívül veszélyes és valószínűleg fegyver is van nála.

„Nem lepne meg, ha már ma részletek derülnének ki az elkövetőről. Azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a szálak külföldre vezetnek” – jelentette be hétfőn Andrew Cuomo, New York amerikai állam kormányzója, aki kifejtette, hogy a két támadásnál használt robbanóeszközök nagyon hasonlóak voltak, így valószínű, hogy a két merénylet összefügg egymással. A kormányzó már vasárnap kijelentette, hogy terrortámadás volt a manhattani robbantás, de akkor még nem gondolta úgy, hogy az eset nemzetközi terrorszálakhoz is kötődne.

Manhattan Chelsea negyedében helyi idő szerint szombaton este kilenc óra körül történt robbanás, és a detonációkor a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. Huszonkilencen sérültek meg az incidens során, amelyről a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai előbb azt állították, hogy nem terrorakció volt, hanem a hulladéktároló robbant be.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »