Terrorper: többször is ellentmondásba keveredett

Terrorper: többször is ellentmondásba keveredett

Terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség azt a szír férfit, aki a röszkei határnál tavaly ősszel történt összecsapások egyik résztvevője volt. A férfi és társai többször megrohamozták a határt védő rendőröket, kövekkel, botokkal dobálták meg őket, betörték az országhatárt védő kaput is. Végül a rendőrök a több órán át tartó zavargást könnygázzal és vízágyúkkal verték szét.

Büntetés-végrehajtási őrök és tucatnyi fegyveres kísérte a szír férfit a Szegedi Törvényszékre. Ő volt az, aki a vád szerint 2015. szeptember 16-án a rendőrség által lezárt Röszke II. közúti határátkelőhely szerbiai oldalán összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként akart bejönni Magyarországra. Ennek érdekében mikrofonba beszélve folyamatosan, több alkalommal a határ megnyitását követelte a határt védő rendőröktől, és a kordon bedöntésével fenyegette meg őket.

Mialatt Ahmed Hamed vádlott közölte a követeléseit a rendőrsorfalban álló rendőrökkel, a mellette állók kezében kések, botok, sátorvasak és kövek voltak. A hatóságok többször angol és arab nyelven arra kérték a migránsokat, hogy menjenek a tranzitzónába, és regisztrálják magukat, de hiába. A zavargás résztvevői kövekkel, üvegekkel és egyéb tárgyakkal kezdték dobálni a sorfalban álló rendőröket. Többször megbontották a határt védő kaput is. Az egyenruhások vízágyúval és könnygázzal válaszoltak.

„A 15 óra 50 perckor kezdődő és váltakozó intenzitású dobálás során a határ szerbiai oldalán tartózkodó több száz fős tömeg tagjai köveket, fém- és műanyag flakonokat, fatuskókat és más tárgyakat dobáltak a rendőrökre, akik közül többen ennek következtében nyolc napon belüli sérüléseket szenvedtek el. A kialakult zavargás során a kerítés rázásán, megnyitásán, a rendőrsorfal dobálásán túlmenően a határátkelőhely közvetlen közelében, a határátkelő szerbiai oldalán tartózkodók tüzet gyújtottak, amelyre autógumikat is dobtak” – mondta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség ügyésze.

A vádlott, aki érvényes ciprusi okmányokkal rendelkezett, a vallomásában többször ellentmondásba keveredett. Először azt mondta, nem tudta, hogy a határ zárva van, illetve nem értette, hogy mit mondanak a magyar hatóságok a hangosbeszélőn. Később azt állította, beszélt a magyar rendőrökkel, akik azt javasolták neki, hogy családjával menjen a tranzitzónába, de nem tudta, hogy az hol van. Vallomása szerint a hangosbeszélőn csak kérlelte a magyarokat, hogy engedjék át. Arra, hogy miért dobálta meg a rendőröket azt mondta, nem tudja, véletlen volt. Később módosította ezt a kijelentését: azt vallotta, egy pakisztáni férfit akart eltalálni, aki nem akarta a megafont átadni neki, és meg is verte őt. Azt is mondta, hogy nem látta, hogy mikor és hogyan nyílt ki a kapu, csak azt látta, hogy nyitva van, és a körülötte lévő emberek azt kiabálják, hogy megnyitották a határt, mindenki szabadon mehet. Ekkor lépett be ő is Magyarországra, de a rendőrök visszatolták.

A férfi szüleivel, testérével, annak feleségével és gyermekeivel akart Németországba menni. Végül a horvát–magyar határvonalon lépett be illegálisan Magyarországra és Győrben fogták el.

A per a tanúk meghallgatásával folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »