Terrorizmusellenes megállapodást írt alá az Eu

Terrorizmusellenes megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ az EurĂłpai UniĂł AlbĂĄniĂĄval ĂŠs Észak-MacedĂłniĂĄval – kĂśzĂślte az EurĂłpai BizottsĂĄg szerdĂĄn.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja az aláírást követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a megállapodások meghatározzák a prioritásokat a terrorizmusellenes együttműködés területén 2019-ben és 2020-ban, valamint rögzítik az egyes országoknak biztosított uniós támogatás részleteit.

Az Ăşgynevezett nyugat-balkĂĄni biztonsĂĄgi keret rĂśgzĂ­ti a terrorizmus elleni kĂźzdelemben kialakĂ­tandĂł egyĂźttmĹąkĂśdĂŠst, tĂśbbek kĂśzĂśtt a kĂźlfĂśldre tĂĄvozott terroristĂĄk ĂŠs csalĂĄdjaik visszatĂŠrĂŠsĂŠre vonatkozĂłan.

Hírdetés

Az alĂĄĂ­rĂłk kinyilvĂĄnĂ­tottĂĄk elkĂśtelezettsĂŠgĂźket a radikalizĂĄlĂłdĂĄs, valamint mindenfajta erőszakos szĂŠlsősĂŠges megnyilvĂĄnulĂĄs megelőzĂŠsĂŠre ĂŠs lekĂźzdĂŠsĂŠre. A megĂĄllapodĂĄs kitĂŠr a terrorizmus banki ĂŠs internetes finanszĂ­rozĂĄsĂĄnak felszĂĄmolĂĄsĂĄra, valamint a pĂŠnzmosĂĄs elleni fellĂŠpĂŠs mĂłdjaira – kĂśzĂślte.

Az EU ĂŠs az ĂŠrintett orszĂĄgok egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsĂŠt erősĂ­tő megĂĄllapodĂĄs rĂŠszekĂŠnt AlbĂĄnia ĂŠs Észak-MacedĂłnia rendszeresen jelentĂŠst tesz a megĂĄllapodĂĄsok vĂŠgrehajtĂĄsĂĄrĂłl. Ezzel mindkĂŠt orszĂĄg kinyilvĂĄnĂ­tja hosszĂş tĂĄvĂş elkĂśtelezettsĂŠgĂŠt a biztonsĂĄg fokozott vĂŠdelme mellett – tette hozzĂĄ.

Az uniĂłs biztos elmondta azt is, hogy hasonlĂł terrorizmusellenes cselekvĂŠsi tervek vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra vonatkozĂł megĂĄllapodĂĄsok a tĂśbbi nyugat-balkĂĄni partnerrel is kĂŠszĂźlnek, alĂĄĂ­rĂĄsukra hamarosan sor kerĂźlhet.
(MTI)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »