Terroristapalántákkal színesítik tovább Hollandiát és "Francia"országot

A szíriai kurd hatóságok átadtak Franciaországnak, illetve Hollandiának tizenkét "francia" és két "holland" gyermeket, akik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak árvái – közölték hétfőn kurd tisztségviselők.

A francia külügyminisztérium megerősítette, hogy a gyerekeket az északkelet-szíriai kurd területeken lévő menekülttáborokból hétfőn "repatriálták". A tárca szerint orvosi kivizsgálásukat követően a gyermekvédelmi hatóság gondjaira bízták őket. A "holland" gyerekeket viszont megérkezésükkor a bíróság által kijelölt gyámjuknak adták át.

Párizs az elmúlt hónapokban több esetben engedélyt adott az Iszlám Államhoz csatlakozott személyek gyerekeinek "repatriálására", ám továbbra is elzárkózik attól, hogy felnőtt állampolgárait, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak a terroristákkal, visszafogadja. Franciaország szerint a szélsőségeseket helyben kell bíróság elé állítani.

Az utóbbi hetekben tizenegy franciaországi dzsihadistát ítéltek halálra Irakban, akiket a szíriai kurdok adtak át a bagdadi hatóságoknak.

Hírdetés

Abdulkarim Omar, a gyakorlatban autonóm szíriai kurd területek külügyi szolgálatának vezetője Twitter-üzenetében azt írta, hogy összesen tizennégy fiatalt adtak át francia és holland diplomáciai küldöttségeknek vasárnap az ország északi részén fekvő Ajn Ísza településen. Kamal Akef, a kurd hatóságok egyik szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta: a francia-holland küldöttség a hétvégén tárgyalt Északkelet-Szíriában.

A múlt héten két nő és hat gyerek térhetett "haza" az Egyesült Államokba az északkelet-szíriai al-holi menekülttáborból, Norvégiába pedig öt árva.

A menekülttáborban összesen több mint 70 ezren élnek, többségük a délkelet-szíriai Bagúz, az Iszlám Állam utolsó enklávéjának márciusi eleste után menekült ide. Köztük 12 ezer külföldi is van, beleértve csaknem négyezer nőt és nyolcezer gyereket, a dzsihadisták családtagjait.

A helyi hatóságok hónapok óta sürgetik az érintett kormányokat, hogy fogadják vissza az itt rekedt állampolgáraikat, elsősorban a nőket és a gyerekeket, a legtöbb ország azonban egyelőre elutasítja ezt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »