Terroristák rabolták el a nagykövetet

Terroristák rabolták el a nagykövetet

Terroristák elrabolták Colleen Bell amerikai nagykövetet, akit a honvédség kommandósai szabadítottak ki, majd egy amerikai Black Hawk helikopter a fedélzetére emelt – akciófilmet idéző forgatókönyv szerint hajtották végre az április 30-ig zajló amerikai–magyar JCET 2016 hadgyakorlat VIP-napját hétfőn. A sajtó kizárásával rendezett „bemutató” ténye csak egy nap késéssel, tegnap került nyilvánosságra, amikorra a Honvédelmi Minisztérium elkészítette és honlapjára feltöltötte az eseményről készült videoklipet. A „mű” azonban nemcsak a producerből – az amerikai törvényhozás rosszallása ellenére – nagykövetté avanzsált politikai kinevezett filmipari előéletéhez passzol tökéletesen, hanem az új hidegháborús viszonyok közepette a magyar–amerikai fegyverbarátság népszerűsítésének kommunikációs céljához is. De ez nem minden: ügyesen szolgálhatja a nemrégiben a kormánypárt régi ismerősének, a Lockheed Martin hadiipari konszernnek a tulajdonába került Sikorsky helikoptergyár hazai marketingjét, miután a kabinethez közel álló média megszellőztette, hogy küszöbön áll Black Hawkok vásárlása.

A történtek előzménye, hogy az elmúlt napokban több helyen is újra felbukkantak hazánkban az amerikai hadsereg Black Hawk helikopterei. Repülőgép-rajongó ismerősök, de még egy a gépek zajára megriadt dél-budai anyuka is azt tudakolta lapunk szakújságírójától, hogy mit csinálnak itt a forgószárnyasok. Hétfőn megkeresésünkre nem reagált az amerikai nagykövetség, a HM múlt pénteken kiadott előrejelzésében pedig nyoma sem volt ennek a gyakorlatnak. Az első hivatalos közlés a HM honlapjára felkerült videoklip volt tegnap délelőtt, amit este az amerikai követség sajtóattaséjának, Elizabeth Websternek lapunk számára megküldött megerősítése követett, ám ez is a Honvédelem.hu-ra mutatott. (Frissítés: szerda napközben eltüntették a cikket és a videót is a honlapról.)

Az eset több okból is rendkívülinek tekinthető. Egyrészt ritka, hogy egy nagykövet elvállal egy ilyen akciót, mely a profi szakemberek közreműködése ellenére sem mentes a kockázatoktól. A Sólyom végveszélyben című akciófilm címszereplőiként ismert helikopterre való felcsörlőzés közben legalábbis kisebb sérüléseket, horzsolásokat is szerezhetett volna a nagykövet, aki persze a hollywoodi filmipar bennfenteseként nagyon is tisztában lehetett ezzel. Másrészt kérdéses, hogy ha ilyen látványos mutatványra vállalkozott, annak miért nem lehetett tanúja a sajtó, mely a nagykövet „belevalóságának” bizonyítékát sokkal hitelesebben közvetíthette volna, mint egy hivatalos honlap. Talán pont a kockázatok miatt született döntés az „ellenőrzött kommunikációs közegről”, nehogy előnytelen képek készüljenek róla, ami rosszul sült volna el.

Van egy másik fontos aspektus is. Az, hogy Colleen Bell egy Black Hawk helikopterre bízta magát, nyilvánvaló lobbizás, néhány héttel azt követően, hogy a Magyar Idők arról írt: értesülésük szerint Black Hawkokat szerezne be a kormány.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »