Terror: mobilalkalmazás figyelmeztet a támadásokra

Terror: mobilalkalmazás figyelmeztet a támadásokra

Olyan okostelefon-alkalmazást adott ki a francia kormány, mely terrortámadások esetén figyelmeztetést küld a felhasználóknak.

A Saip (Système d’alerte et d’information des populations) nevű mobilapplikáció célja, hogy a közelben tartózkodó felhasználókat figyelmeztessék egy támadás „gyanúja esetén” – tudatta nyilatkozatában a francia belügyminisztérium. Hozzátették: az alkalmazás kifejlesztése a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően kezdődött meg – írja a BBC.

Amellett, hogy a program figyeli az aktuális tartózkodási helyet, a felhasználók nyolc különböző „földrajzi zónát” is megjelölhetnek. Figyelmeztetés esetén egy leírást kapnak a történtekről, valamint arról, hogy mi a teendő a biztonságuk megőrzése érdekében. Egy későbbi verzió már más típusú veszélyekre, például árvizekre és ipari balesetekre is figyelmeztetni fogja a lakosságot. A kormány hangsúlyozta, hogy a felhasználók magánéletét nem veszélyezteti az alkalmazás, mely iOS és Android operációs rendszeresen is fut.

A Metro News úgy tudja, a készülékek a jelzés miatt nem fognak hangot adni vagy rezegni, hogy a támadók ne találhassanak rá ennek segítségével azokra, akik elbújtak valahol.

Ismert, az európai szolgálatok szerint a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság terrorfenyegetettsége kiemelt biztonsági kockázatot jelent, így a mérkőzéseket a helyszínen figyelemmel kísérő magyar szurkolók biztonsága érdekében a TEK ajánlást fogalmazott meg egy esetleges terrortámadás esetére. A témában Földi Bence írt publicisztikát a Magyar Nemzet szerdai számába, itt olvashatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »