Terror Ankarában – az USA már pénteken figyelmeztetett

Terror Ankarában – az USA már pénteken figyelmeztetett

Négy embert őrizetbe vettek a török hatóságok az ankarai terrortámadás miatt. Az autóba rejtett pokolgép a belvárosban, a fő buszpályaudvar közelében robbant fel. A merényletben már 37-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és 125-en megsebesültek. Erdogan elnök és a világ vezetői határozottan elítélték a támadást. A külügyminisztérium nem tud magyar sebesültről.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége már pénteken figyelmeztette az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat egy közelgő terrorcselekményre. „Szerintem itt még nagyon sok kérdést fel fognak tenni a török hatóságoknak az áldozatoknak a hozzátartozói, mind pedig esetleg török ellenzéki pártok, hogy mi oka volt arra a jelenlegi kormánynak, hogy fittyet hányjon erre a nagyon komoly figyelmeztetésre” – nyomatékosított Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A török kormány azonban eltolja magától a felelősséget. „Szigorú biztonsági intézkedéseket hoztunk, de a terrorcselekmények megelőzését nem lehet százszázalékosan garantálni” – így a török belügyér, Efkan Ala.

A támadások helyszínén törvényszéki szakértők vizsgálják a merénylet körülményeit. A rendőrségi kordonokkal elzárt területen a nyomozók a robbanás darabjait gyűjtik össze.

A török hatóságok a robbantással két embert gyanúsítanak. Egyikük a feltételezések szerint a Kurdisztáni Munkáspárt tagja, 2013-ban csatlakozott a több ország által is terrorszervezetnek nyilvánított kurd milíciához. A robbantás miatt négy embert már letartóztattak a szír határnál. A nyomozás szerint ugyanis innen származott az a jármű, amit felrobbantottak Ankarában. Bár a merényletért hivatalosan senki sem vállalata a felelősséget, a török hatóságok a PKK-t vagyis a kurdisztáni munkáspártot sejtik a támadás mögött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »