Természeti Katasztrófa: Legalább 360 halálos áldozata van a dél-törökországi földrengésnek

Természeti Katasztrófa: Legalább 360 halálos áldozata van a dél-törökországi földrengésnek

Kora hajnalban erős, Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Dél-Törökországot és Észak-Szíriát. A rengés hatalmas károkat okozott Törökországban és Szíriában. Egész épületek dőltek össze. Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a halálos áldozatok száma 360, és ez még emelkedni fog. Több százan sérültek meg.

Kora hajnalban földrengésre ébredtek a térség lakói, és rohantak ki a fagyos időben az utcára, miközben az épületek körülöttük összeomlottak és erős utórengések követték a katasztrófát – írja az AP.

A menőalakulatok és az eltűntek rokonai az épületek romjai alatt kutatnak túlélők után.

“Már nem bírom tovább”

kiáltotta az egyik túlélő a romok alól, miközben a mentők próbáltak eljutni hozzá a törmeléken keresztül. Diyarbakirban daruk segítségével emelték ki az embereket egy teljesen összelapult lakóépület betonszintjei alól.

Szíriában is hasonlóan tragikus a helyzet. Ott elsősorban az lázadó kormányellenes erők által uralt vidékeket sújtotta a természeti katasztrófa. A kórházak megteltek, az orvosok úgy vélik, több száz halálos áldozata van a földrengésnek, amely egész városrészeket tett a földdel egyenlővé.

A rengést még az egyiptomi fővárosban, Kairóban is érezték.

Hírdetés

A legerősebb rengést legalább 20 utórengés követte, amelyek szintén erősek voltak (6,6).

Recep Tayyip Erdogan török államfő a Twitteren közölte, hogy azonnal mentőcsapatokat küldtek a földrengés által sújtott területekre. Az érintett 7 török tartományban 76 megerősített áldozat van és 440 sérült. A szír állami média 237 halottról és 630 sebesültről számolt be. A lázadok által ellenőrzött területekről 47 megerősített halálesetről tudni.

Törökországban a földrengéssel sújtott területeket az emberek tömegével igyekeznek elhagyni, ami torlódásokat okozott az utakon, így az ország más részeiből érkező mentőegységek nehezebben jutnak el a helyszínekre. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne menjenek az utcára, hagyják szabadon az utat. A mecsetek megnyitották ajtajaikat, hogy fagyos időben menedéket nyújtsanak azoknak, akik elvesztették otthonukat.

Diyarbakirban a hatóságok szó szerint csendet rendeltek el, hogy egy 11 emeletes épület roncsai alatt rekedt esetleges túlélők kiáltásait meghallják.

Damaszkuszban is érezték a földrengés és kisebb pánik alakult ki. Libanonban szintén az utcára szaladtak ijedtükben az emberek, orr a rengés 40 másodpercig rázta az épületeket. Sok bejrúti lakos elhagyta a város sűrűn lakott részeit az épületek összedőlésétől tartva.

A helyzetet rontja, hogy a katasztrófa épp akkor történt, amikor a Közel-Keleten hóvihar tombol, az előrejelzések szerint az ítéletidő csütörtökig is eltarthat.

Törökország szeizmológiai szempontból aktív területe, viszonylag gyakoriak a földrengések. 1999-ben az ország északi részét rázta meg iszonyú, 7,6-os erősségű földrengés, ami 37 másodpercig tartott és 18 ezer embert ölt meg, 43 ezer embert sebesített meg és 214 ezer lakóépületet rombolt le.

Körkép.sk, Anadolu, AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »