Terméketlen önerő: importárutól roskadoznak a polcok

Terméketlen önerő: importárutól roskadoznak a polcok

Aggasztó méreteket ölt a romániai élelmiszerimport, holott a szakértők egybehangzó véleménye szerint az országban hatalmas mezőgazdasági potenciál rejlik, és a gazdák képesek lennének az éghajlati viszonyoknak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket megtermeszteni, illetve hús- és tejtermékeket előállítani. Sok termék érkezik Magyarországról.
Spanyolországi paradicsom, lengyelországi alma, németországi sajt vagy éppen hús, magyarországi liszt – és a sor a végtelenségig folytatható. Elég tehát magyarázatnak az egyre mélyülő román külkereskedelmi mérleghiányra, ha csak körülnézünk a szupermarketek polcai között. A déligyümölcsök, óceáni halak, tengeri herkentyűk, illetve az ezekből készült konzervek esetében elkerülhetetlen az import, de

nagyon sok olyan áruból is a külpiacokról kell fedezni az egyre bővülő fogyasztást, amelyeket az országban is meg lehetne termeszteni, elő lehetne állítani.

A jelentős mezőgazdasági potenciállal rendelkező Románia évtizedeken keresztül előszeretettel azt hangoztatta, hogy egész Európát képes ellátni gabonával és élelmiszerrel. Szakértők szerint ezt a hiedelmet elsősorban a kommunista propaganda terjesztette, az akkori, a belföldi termelést jóformán teljes mértékben a kivitelnek alárendelő bukaresti hatóságok pedig mesterségesen felduzzasztották a termésre és az exportra vonatkozó adatokat.

És miközben az ország szinte mindent megtermelt, az erőltetett kivitel miatt a kommunizmus évtizedeiben a lakosság jelentős része alapélelmiszerekhez nem jutott hozzá, sőt sokan éheztek. Mára annyiban változott a helyzet, hogy a folyamatosan emelkedő gabonatermelés ellenére a romániai lakosság egyre többet fogyaszt importból.

Egy korábbi inflációs jelentés pénteki bemutatóján Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke is megpróbálta ráirányítani a figyelmet a helyzet abszurditására.

Nálunk van az Európai Unióban almával beültetett területek 14 százaléka, de az uniós kínálat alig 3 százalékát biztosítjuk mi. Ez természetesen azt jelenti, hogy a gyümölcsösök elöregedettek, de azt is, hogy nagyon kevéssé versenyképesek az árak” – fejtette ki a jegybankelnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »