Terjed az influenza, egyre több a beteg gyerek

Terjed az influenza, egyre több a beteg gyerek

Egyre több a beteg az orvosi rendelőkben. A héten 46 373 akut légúti, közte influenzás megbetegedést vettek nyilvántartásba. A megbetegedések aránya csaknem 30 százalékkal növekedett az előző héthez képest.

“A legtöbb megbetegedés Pozsony, a legkevesebb Nagyszombat megyében fordult elő” – mondta Szlovákia tiszti főorvosa, Ján Mikas a Közegészségügyi Hivataltól (ÚVZ). Leggyakrabban az öt évnél fiatalabb gyerekek betegedtek meg.

Hírdetés

Influenzát 4353 betegnél diagnosztizáltak az orvosok, ami az összes légúti megbetegedés 9,4 százalékát jelenti. Az influenzás megbetegedések aránya az előző héthez képest mintegy 67 százalékkal növekedett. A legtöbb influenzást Nyitra, a legkevesebbet Kassa megyében vették nyilvántartásba – tette hozzá Mikas. Az influenza miatt egy Eperjes megyei óvodában szünetelt a tanítás. A 2017/2018-as szezon kezdete óta az orvosok 11 súlyos akut légzőszervi megbetegedést (SARI) diagnosztizáltak.

A leghatékonyabb, széles körben hozzáférhető, speciális védelem az influenzával szemben az évenkénti oltás, melyet Szlovákiában az összes egészségügyi biztosító térít . Az őszi, illetve a téli hónapokban, még a járvány kezdete előtt érdemes beoltatni magunkat. Az influenzavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, köhögés és tüsszentés útján. Nem minden megfázás vagy köhögés jelent ugyanakkor influenzát. Utóbbi hirtelen jelentkezik, gyakran magas, akár 40 fok fölötti láz kíséri és különféle szövődményekkel járhat együtt. Az influenza ellen nem hatnak az antibiotikumok. 
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »