Terjed a zikavírus Amerikában – házról házra járva irtják a szúnyogokat Miamiban

Öt embert fertőztek meg moszkitók zikavírussal Miamiban, így 36-ra emelkedett azon betegek száma, akik Floridában, helyben fertőződtek meg. New Yorkban is félszáz várandós nőnél lett pozitív a zikateszt, az ő többségük viszont trópusi nyaraláson kapta el a vírust.

Házról házra járva irtják a szúnyogokat Miami Beach egyik előkelő negyedében. Az amerikai járványügyi központ szerint a floridai nagyváros egy kis területén, mintegy három négyzetkilométeres területen fedezték fel a zikavírust.

A hétvégén itt minden házat szúnyogmentesítettek az egészségügyi hatóságok, a várandós nőket pedig arra kérték, kerüljék el a napfényes tengerpartot.

– Öt embert fertőztek meg moszkitók zikavírussal Miamiban. Ez egy izolált új fertőzés, és ezzel a helyben fertőződött betegek száma 36-ra emelkedett. Ötük közül ketten floridaiak, egy New York-i, egy texasi és egy tajvani is van köztük. A fertőzöttekben csupán az a közös, hogy mindannyian a tengerparton nyaraltak – mondta Rick Scott, Florida kormányzója.

A járványügyi központ nem tudja, mikorra tudják megfékezni a vírus terjedését Miamiban, de megelőzésként a várandós anyákon és párjaikon mintegy ötezer tesztet végeznek el, hogy kiszűrjék az esetleges további megbetegedetteket.

A zikavírus a trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül fertőzi meg az embert és úgynevezett zikalázat okoz. A betegség általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a fertőzés várandós nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, kisfejűséget okozhat. Jelenleg nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.

Pár napja New Yorkban is több mint háromezer zikavírustesztet végeztek el állapotos nőkön, és 49 esetben lett az eredmény pozitív.

Már van egy kisfejűséggel született csecsemő is a fertőzöttek között. Viszont amíg Floridában a betegeket helyben fertőzték meg a szúnyogok, addig a New York-i eseteknél a betegek trópusi nyaraláson kapták el a vírust, vagy szexuális úton adták tovább.

Az Egyesült Államokban eddig kétezer zikás megbetegedést regisztráltak. Az Obama-kormányzat még februárban mintegy 2 milliárd dollárt szeretett volna megelőzésre költeni, de a republikánus többségű kongresszus leszavazta az indítványt.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »