Terjed a kormány szerint törvénytelen tanársztrájk

Terjed a kormány szerint törvénytelen tanársztrájk

Egyre több iskola munkatársai csatlakoznak polgári engedetlenség keretei között a tanári tiltakozáshoz az alacsony bérek és a kizsigerelés ellen. A kormány nem szeretné, ha a pedagógusok így „avatkoznának be a választásokba”.

Polgári engedetlenség keretében pénteken már négy gimnázium tanárai nem dolgoznak, tiltakozásul a kormány által meghozott sztrájkrendelet ellen – derül ki a hvg.hu összeállításából. A négy gimnáziumból három budapesti (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Berzsenyi Dániel Gimnázium, Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola), egy miskolci (Földes Ferenc Gimnázium).

A Scheiber-iskola 47 munkatársa írta alá kapcsolódó nyilatkozatát, amelyben nyomatékosítják, nem irányul a kollégák vagy a tanítványok ellen az akció, hanem éppen az érdeküket kívánják képviselni „alapjoguk” gyakorlásával.

„A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben

a veszélyhelyzet nem vonatkozik például a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül, tömegesen”

– húzza alá a levél, amely hangsúlyozza azt is, hogy a tanárok

  • túlterheltek
  • megalázó pénzért dolgoznak
  • egyre kevesebben vannak, a kar elöregszik
  • kezében nem maradt már más eszköz, csak a sztrájk.

Hírdetés

Hétfőn egy kőbányai iskolában indította az egy napos sztrájkot 12 tanár, kedden a Kölcseyben nem tanítottak 17-en, szerdán pedig a budaörsi Illyésben volt sztrájk, 50 munkatárs részvételével – utóbbi igazgatója „meghatódott” a létszámon az InfoRádiónak nyilatkozva.

„Igazából

azon viccelődtünk, hogy az Aldiban meg a Lidlben egymás elől fogjuk elvenni a helyeket…

de mindannyian a pályán szeretnénk maradni” – fogalmazott Tollner József.

Budapesten csütörtökön három iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz.

A kormány álláspontja

A kormány „érti és jogosnak tartja” a pedagógusok igényeit, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón már egy 30 százalékos béremelés lehetőségéről beszélt úgy, hogy akár ebből több is lehetne. Ennek érdekében szívesen tárgyalnak a pedagógusokkal, de azt kérik, „a jogszabályokat mindenki tartsa be”.

„A polgári engedetlenség fogalmilag jogellenes, a sztrájkról pedig bíróság mondta ki, hogy jogellenes volt.

Azt viszont veszélyesnek tartjuk, ha nem a szülők és a gyermekek érdekeit nézik a pedagógusok, és az sem helyes, ha a következő generációt oktatók a jogszabályokat nem tartják be” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, szívesen tárgyalna a pedagógusokkal, de ha valaki március második felére sztrájkot hirdet, az olyan, mintha a választásokba akarna beavatkozni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »